Gigaberuházás készül a Római Camping természetvédelmi területén? Önkormányzatunk tiltakozik

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Többszörösen régészeti védelem alatt álló területen, a Római Strand szomszédságában épülne egy 110 ezer (!) négyzetméteres egyetemi kampusz és még egy 15 ezer négyzetméter nagyságú mélygarázs is – erről szerzett tudomást Budapest Főváros Önkormányzata. Közös sajtótájékoztatóján dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere leszögezte: nem fogják hagyni, hogy természetvédelmi területeket tegyenek tönkre egy gigaberuházás kedvéért. 

Hivatalosan nem, hanem gyakorlatilag véletlenül szerzett tudomást a Fővárosi Önkormányzat azokról az építési tervekről, amelyek a Római Camping területét érinthetik. A strand melletti hatalmas parkot a magyar állam 2023-ban adta át az Óbudai Egyetem alapítványának, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak, amely 2024. március 5-én a honlapján azt közölte, hogy megbízta a Római Nonprofit Kft.-t területrendezési és takarítási munkákkal a volt kemping területén.

Ám hogy itt lényegesen több történhet, arról egy dokumentum árulkodik, amelyben a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-től kérnek be adatokat egy, a volt kemping területére tervezett beruházás előkészítéséhez. Erről előzetesen sem a fővárost, sem a harmadik kerületet nem tájékoztatták, az adatkérést a BGYH jelezte.

A fővárosi építési szabályzat nem is engedi az átalakítást

„Akarategység volt a főváros és a harmadik kerület között a Hajógyári Sziget és a Római-part megvédésében és akarategység volt a Mocsárosdűlőn végzett minden korábbinál több zöldítésben. Akarategység lesz természetvédelmi területek megvédésében is. A Római Camping területe többszörösen védett: a föld alatt lévő kincsek régészeti védelem alatt állnak és védett természeti értékeknek minősülnek az itt élő fák és a területen lévő források és vizek, amelyek táplálják az itt lévő Római Strandot” – hívta fel a figyelmet dr. Kiss László polgármester.

Az ominózus dokumentum szerint, a kormány az egyetemmel közösen egy 110 ezer négyzetméteres beruházást és 15 ezer négyzetméternyi mélygarázst magában foglaló épületegyüttest akar felépíteni ezen a 72 ezer négyzetméteres, jelenleg túlnyomó részt beépítetlen zöldterületen. A kampusz területére 15 ezer hallgatóval, 1500 dolgozóval számolnak.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy természeti katasztrófa nélkül erre a területre,  amelynek a vízbázisa, a római műkincsei és fái védelem alatt állnak, egy ilyen gigaberuházást nem lehet megcsinálni anélkül, hogy a területet át ne sorolják. Természetesen ehhez sem a főváros, sem a kerület nem fog hozzájárulni” – szögezte le a polgármester, kiemelve: a főváros és a kerület ide vonatkozó építési szabályzatai ezt nem is engedik meg.

Tönkremehet a fürdő vízbázisa

„Minden kerületi vezetés, a főváros is nyitott minden olyan beruházásra, ami a felsőoktatást fejleszti. Érthető, ha új kampuszt akar építeni az állam. De nem mindegy, hogy hol. Ez a hely erre nem alkalmas. Sem a jelenlegi jogszabályok, sem a józan ész szerint itt ilyen típusú építkezést folytatni egészen biztosan nem szabad. Tönkreteheti a vízbázisát ennek a csodálatos fürdőnek és mert rendkívül fontos természeti értékeket veszélyeztet egy olyan helyen, amit éppen azért kezelünk kiemeltnek, mert ezeket a természeti értékeket akarjuk megőrizni” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint dr. Kiss László elmondta: az egyetemi alapítvány három fős felügyelő bizottságának egyik tagja a kerület korábbi fideszes polgármestere, Bús Balázs. Óbuda-Békásmegyer polgármestere jelezte, az Önkormányzat nem hagyja a természeti értékekkel való kufárkodást, „a zöldítésben és nem a bebetonozásban vagyunk érdekeltek”, mondta.

A polgármester levélben érdeklődött a beruházásról az egyetem vezetésénél, válasz egyelőre nem érkezett. A sajtótájékoztatón egy kérdésre, hogy milyen eszközök vannak arra, ha kiemelt állami beruházássá minősítik a projektet, dr. Kiss László elmondta: „ha ez tényleg megtörténik,  a lakosság nyomásgyakorlásának eszközével fogunk élni, mert attól, hogy kiemelt beruházás lesz, még szétveri a római műkincseket. Könnyű belátni, hogy egy 15 ezres mélygarázs építése nem történhet a műkincsállomány tiszteletben tartásával a védett famennyiség megtartásával, vagy a vízbázis megőrzésével”.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság