Göncz Árpádra emlékeztünk születésének 101. évfordulóján

Hírek
Közzétéve:

A 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar politikusa, a szabadon választott Országgyűlés első elnöke, volt köztársasági elnök, népszerű közéleti személyiség, író, műfordító. Göncz Árpád élete egyaránt meghatározó volt a magyar politikai és művészeti életben.

Születésének 101. évfordulóján a Göncz Árpád Alapítvány, a Göncz család és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az Óbudai Egyetem parkban és Göncz Árpád Bécsi úti lakóháza előtt tartott megemlékezést.

A tiszteletadásra összegyűlteket Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány elnöke köszöntötte, majd dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere idézte fel a volt államelnök alakját, mint az egyetemes humánum és az egyetemes kultúra képviselőjéét. Göncz Árpád köztársasági elnökké választásakor így nyilatkozott: „…Nem vagyok hát alkalmas rá, hogy szűk osztályérdekek kovácsa legyek.” Dr. Kiss László hangsúlyozta, ez a gondolat iránymutatás napjainkban is, közös feladatunk e szellemi örökség életben tartása, hiszen Göncz Árpád soha nem szolgált pártpolitikai érdekeket, nem hajolt meg hatalmi érdekek előtt, nem szolgált ki embertelen rendszereket.

Ezt követően Csorba László történész mondott megemlékező beszédet, aki Göncz Árpádot a jelenkori magyar történelem egyik legfontosabb szereplőjeként méltatta, akinek kimagasló államfői teljesítménye választ tudott adni a pártállami diktatúra után ébredező magyar társadalom vágyaira, megoldást problémáira, gondjaira.

Az ünnepi megemlékezéseket követően Göncz Árpád szobránál koszorút helyezett el:
A Göncz család és a Göncz Árpád Alapítvány

dr. Kiss László polgármester

Zábó Attila bizottsági elnök, Domokos Ágnes önkormányzati képviselő és Nagy-Richárd György a DK biztonság-védelmipolitika kabinet szakértője.

A megemlékezésen közreműködött Karalyos Gábor színművész és Borbély Mihály zeneművész.

Az ünnepség végén az egybegyűltek egy-egy szál fehér rózsával tisztelegtek Göncz Árpád emléke előtt.

Az óbudai temetőben Göncz Árpád sírjánál Béres András alpolgármester helyezte el a megemlékezés virágát.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság