Sikerpályára állt a csillaghegyi uszoda

Hírek
Közzétéve:

A fürdő története hosszabb „fejezetet” igényelne, ezért most inkább a közelmúltat idézzük fel Gyepes Lajossal, a Római Sport Egyesület vezetőjével, akinek második otthona az uszoda.

– Mint azt már sokan tudják, a csillaghegyi Budapest második legrégebbi strandja. És az egyik legszebb, legkülönlegesebb. Nem véletlenül választottuk a „Jaj, úgy élvezem én a strandot!” slágeridézetet nosztalgiázós délutánunk címéül, ahol szó szerint telt ház volt. Rendezvényünket többek közt megtisztelte Kelemen Viktória alpolgármester, dr. Török Ottó olimpiai bajnok, Pataki Ferenc, a Szellő utcai iskola egykori igazgatója, Diner Tamás fotóművész, Gáspár Imre karikaturista, törzsvendégek, sportolók, lokálpatrióták lelkes csoportja. Az egyik „uszodaimádó”, Bálinth Szabolcs vitte a beszélgető-délután vezérfonalát, ahol felidézték a strand történelmét, a régi, kedves „strandbéli történeteket”, filmvetítést és kiállítást is tartottak.

– Lehetetlenség lenne számomra, hogy elfogultság nélkül beszéljek a fürdőről, hiszen édesapám volt a strand főkertésze, aki a strand területét 1928-tól, 40 éves munkával tette európai szintűvé – mondja Gyepes Lajos, az „uszodaimádók” lelkes csapatának törzstagja, aki mint edző, számtalan sikeres versenyzőt nevelt fel, sőt fia, Ádám is őt követve, úszóedzőként jár a „második otthonukba”.

– Nagyon sokakat rabul ejtett „A Csillaghegyi”. Az itteni nyugalom, a klíma és a szépség. Biztos, hogy különleges erővel bír ez a hely. Megnyugtat, energizál és lendületet is ad. A strand 1960-as években „élte” új virágkorát. Elsősorban sportolók és művészek kulthelye lett a csillaghegyi strand. Olyan hírességek voltak a törzsközönség között, mint Páger Antal, Tolnay Klári és Darvas Iván vagy Bessenyei Ferenc, a sportolók közül dr. Kovácsi Aladár, az öttusa olimpiai bajnok Török testvérek, dr. Móna István, Schmitt Pál, Székely Éva úszó, Kozma Pici, a híres birkózó. Nyolc olimpikont adott ez az uszoda, öregbítve Óbuda hírnevét. Rengeteg ember van, akinek nagyon sokat jelent ez a hely.

A fürdő bezárásának, a terület eladásának veszélye Damoklész kardjaként függött a fejünk felett, már húsz éve. A páratlanul szép természeti környezetben lévő uszoda megmentéséért a csillaghegyi lakosok és a fürdő törzsvendégei mindent elkövettek.

Az összefogásnak, Tarlós István Óbuda volt és Bús Balázs jelenlegi polgármesterének óriási szerepe van abban, hogy a fürdő megmaradhatott, sőt mi több, fejlődhet, korszerűsödhet. Ennek eredményeként jövő ősszel indulhat a legendás strand 1,5 milliárd forintosra becsült átépítése. Ezzel egy új virágkor veheti kezdetét, és akkor a sikereknek csak a „Csillag”-os ég szabhat határt.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság