Gyerekbarát Település: színház a gyerekjogokról

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat közös szervezésében lezajlott program a leginkább érintett korosztály számára tette lehetővé a téma feldolgozását alkotó, improvizáló módon a Kolibri Színház és a Momentán Társulat által biztosított színházi előadássorozaton keresztül. A program összesen 390 gyerek és fiatal számára biztosított lehetőséget a gyermekjogok megismerésére októberben és novemberben.

dsc_7821A Kolibri Színház előadásán a kerületi általános iskolák 7-8. évfolyamos diákjai vehettek részt. A „Kövek” című darab olyan megtörtént esetet dolgoz fel, amelyben két tizenéves fiú unalomból, szórakozásból gyilkossá válik. Az előadást követő izgalmas színházi nevelési foglalkozáson a fiatalok drámapedagógusok segítségével keresték a választ több kérdésre: hogyan állítható meg a folyamat, hogyan lehetne megakadályozni a tragédiát, hogyan bánjunk a gyilkossá vált fiatalokkal? Olyan kérdéseket is körbejártak, mint tetteink következménye, a felelősségvállalás kérdése.

A Kolibri Színház előadásainak a Harrer Pál Általános Iskola és a Bárczi Géza Általános Iskola adott otthont, a programba 8 kerületi általános iskola tanulói kapcsolódtak be.

A Momentán Társulat 9-10. osztályosoknak szóló interaktív rendhagyó órái nagy hangsúlyt fektettek a jogtudatosítás, jogismeret átadásán túl, a jogkövető magatartás kialakítására, a fiatalok tudatos joggyakorlóvá válására. A foglalkozások célja volt, hogy a fiatalok tudatába vésődjön, személyiségükben attitűdként kialakuljon az emberi jogok és az alapvető szabadságok tisztelete, a felelősségvállalás képessége. Az interaktív rendhagyó óra keretében az iskolák 9. és 10. osztályos diákjai drámapedagógiai és improvizációs eszközökkel, valamint egy diákjogi kvíz segítségével ismerték meg a diákjogokat és kötelezettségeket. Lehetőségük nyílt konkrét szituációkon keresztül a közös gondolkodásra.

dsc_7824

A Momentán Társulat által biztosított foglalkozásokon 3 középiskola: Kerék Általános Iskola és Gimnázium, Óbudai Gimnázium, Óbudai Árpád Gimnázium diákjai vettek részt.

A program tapasztalatait összegyűjtve és a foglalkozások során felmerült kérdéseket figyelembe véve, az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat, együttműködve újabb partnerekkel, a jövőben is szeretne segítséget nyújtani, és tartalmas programokat kínálni a kerület fiataljainak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság