Gyermekvédelmi előadást tartottak óvodapedagógusaink számára

Hírek
Közzétéve:

Napjainkban sajnos egyre-másra találkozhatunk a médiában a gyermekek bántalmazásáról szóló történetekkel, illetve az ezzel kapcsolatos intézményi felelősségről szóló polémiákkal. A helyzet jobb átláthatósága érdekében tartott interaktív előadást az Óvodapedagógiai Szakmai Nap keretében az önkormányzati fenntartású óvodák vezetői és vezető-helyettesei részére a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

Mint közismert, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2020 óta dolgozik együtt az alapítvánnyal a harmadik kerületi gyermekvédelmi rendszer hatékonyabbá tételéért, s az elmúlt négy év során a gyermekekkel foglalkozó szakemberek jelzőrendszeri képzéseken, konfliktuskezelő tréningeken, szakmai előadásokon és beszélgetéseken, valamint egyedi konzultációkon kerülhettek közelebb a gyermekjogok és a gyermekvédelem legfontosabb témáihoz.

Ezen oktatások sorába illeszkedik az óvodapedagógusok számára prezentált interaktív előadás is, amelynek során a bántalmazás fajtáinak felismerésén és az azokra adandó válaszokon túl arról is beszélgettek a jelenlévők, hogy hogyan kezelhető a gyermekek egymás közötti verbális agressziója. Szó esett az ilyesfajta viselkedés kiváltó okairól is, illetve arról, miért hangsúlyosabb ma ez a jelenség, mint akár csak szüleink idejében volt. Az előadáshoz természetesen megtörtént esetek átbeszélése is kapcsolódott, a résztvevők az életből vett példákon keresztül, a „jó gyakorlatot” bemutatva, közösen keresték a válaszokat többek között arra is, hogy mi a teendő a szülők pedagógusok kárára, valamint pedagógusok gyermekek kárára elkövetett verbális agresszióival.

Az eseménydús két óra végén mindenki úgy állhatott fel az asztal mellől, hogy a korábbinál megalapozottabb, elmélyültebb tudással rendelkezik ebben a rendkívül fontos témában, ami egyben azt is jelenti: nagyobb eséllyel tud kiállni a gyerekek biztonságos környezetének fenntartásáért, és fellépni a gyermekbántalmazás minden formája ellen.

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

A havi rendszerességű, ingyenes gyermekjogi tanácsadás következő időpontja.

Az alapítvány NEMECSEK Programja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság