„Ha egy ember minden élő teremtménnyel könyörületes, csak akkor nemes lelkű igazán” – Augusztus 16. a hontalan állatok világnapja

Hírek
Közzétéve:

Egy állat hontalanná válhat azért, mert elkóborolt, de sajnos azért is, mert az, aki érte felelős, elűzi, kidobja. Ezeknek az állatoknak a sorsa manapság is megoldatlan. Hiszen megjósolhatatlan, hogy örökbefogadás vagy halálos injekció vár-e rájuk. Erre a tarthatatlan állapotra hívják fel a civilek és a hatóságok a figyelmet e napon.

A kérdést, hogy mi történjen az otthon és oltalom nélkül maradt állatokkal – akár elkószáltak, akár elkergették őket –, jobbára a területi önkormányzatok és állatvédő civil szervezetek igyekeznek megoldani. A cél, azaz a megnyugtató megoldás az lenne, hogy a hajlék nélkül maradt kutyák és más háziállatok menhelyre kerüljenek, majd onnan örökbe fogadó gazdákhoz, biztonságba.

Az állatok jogaiért küzdők világszerte állítják, a céljaikat támogató törvényi háttér elengedhetetlen, de nem elégséges. Szemléletváltásra, szemléletformálásra is szükség van. A felelős állattartás oktatását már óvodáskorban érdemes lenne elkezdeni, hiszen csak így tudnak azok az alapelvek rögzülni, amelyekkel a velünk élő állatot társnak, és nem játékszernek tekintjük.

Sajnos az adatok azt mutatják, hogy sok esetben a felnőttek számára sem nyilvánvalóak állattartással kapcsolatos kötelezettségeik. A négyévenkénti kötelező ebösszeírás legújabb adatai szerint kerületünkben mindössze körülbelül 3 ezer ebet jelentettek be, míg Óbuda-Békásmegyeren a becslések alapján a valóban itt élő ebek száma megközelíti a 12–15 ezret. Ám sajnos ennek az állománynak egy része azonosítóval sem rendelkezik (amit egyébként kormányrendelet ír elő), tehát nem bukkan fel egyetlen adatbázisban sem.

A felelős állattartás része az is, hogy ismerjük az egyes kutyafajták és más, házikedvencként tartott állat tulajdonságait, igényeit, tartásának szabályait, és csak olyan állatot választunk, amelynek szükségleteit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni. Az ebtartással kapcsolatban hasznos információkért érdemes az Óbudai Kutyás Egyesület oldalát böngészni, de kérdéseinkkel is fordulhatunk hozzájuk.

A hontalan állatok világnapja jó alkalom arra, hogy ezeket a kérdéseket alaposan végiggondoljuk. Egy fenntarthatóbb, jövőállóbb világban az állatokról való méltó, szakszerű gondoskodás alapvető fontosságú. Tegyünk azért, hogy ez valóban közös cél, közös felelősség legyen.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság