Háború elől menekülő családok leltek nálunk otthonra ‒ Június 20. a menekültek világnapja

Hírek
Közzétéve:

A menekültek világnapja a háború, az erőszak vagy az üldöztetés elől menekülő embertársainkkal fejezi ki együttérzésünket, valamint az elismerésünket az őket támogatók és befogadók számára.

Soha nem kényszerültek annyian menekülni a világban, mint napjainkban. Az Ukrajnában másfél éve zajló háború pedig a leghevesebb menekültáradatot idézte elő Európában a második világháború óta.

A jog és az emberiesség parancsa

A nemzetközi jog egyértelműen kimondja, mindenkinek alapvető emberi joga, hogy az üldözés elől más országban menedéket keressen. A határon nem érheti őket megkülönböztetés és nem lehet tisztességtelenül visszautasítani menekültstátuszukat vagy menedékkérelmüket fajra, vallásra, nemre vagy származási országra tekintettel, ‒ nemcsak a törvények köteleznek minket erre, hanem az emberiesség parancsa is.

És a biztonságuk garantálása csak az első lépés. Hiszen a biztonságban lévő menekülteknek lehetőségekre van szükségük: a gyógyulás, a tanulás, a munka és a boldogulás lehetőségére.

Mi is gazdagodunk általuk

Azt se feledjük, mi is kapunk a nálunk menedékre lelőktől. A menekültek felélénkülést, jólétet és gazdag kulturális sokszínűséget hoztak a befogadó közösségeik életébe világszerte.

A menekültek védelme közös felelősségünk. Amelynek része az is, hogy elkötelezetten támogatjuk az újabb és újabb kihívásokkal szembesülő, őket befogadó országokat.

Az óbudaiak az elsők között cselekedtek

Ezért is vagyunk igen büszkék Óbuda-Békásmegyer népére és intézményeink dolgozóira, akik egy percet sem vártak, hanem azonnal cselekedtek. Többségük azt kereste, hogyan tudná a leghatékonyabban segíteni az otthonukat elvesztett, Magyarországon átmeneti vagy tartós menedékkereső Ukrajnából érkezett embereknek.

Néhány példát is felidézünk a támogató munkából, így a harmadik kerületi óvodák az országban szinte elsők között szervezték meg az átgondolt, célravezető adománygyűjtést, a lakosok pedig azonnal csatlakoztak hozzájuk felajánlásaikkal. És folyamatosan érkeztek családok, sokan hosszabb ideig tartózkodtak nálunk, vagy azóta is itt élnek, köztük olyanok, akiknek önkormányzatunk intézménye biztosít szállást.

Köszönjük minden segítőnek!

Óbuda-Békásmegyer intézményei és segítő szervezetei több tucat családdal, több száz Ukrajnából érkezett emberrel kerültek kapcsolatba az elmúlt másfél évben. Családsegítő központunk munkatársainak éppúgy mint a kerületi védőnőknek, bölcsődéink dolgozóinak és a kerületünkben működő civil szervezetek szakembereinek és önkénteseinek jár valamennyiünk tisztelete és köszönete.

Az egy éve és 116 napja tartó, orosz invázió miatti háborúban ma is meghalnak emberek, ma is elveszítik otthonaikat, ma is kerülnek reménytelen helyzetbe. Fejezzük ki szolidaritásunkat velük és földünk összes menekülésre kényszerülő lakójával!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Közösségteremtési díjat nyert el Önkormányzatunk

Hírek
Közzétéve:

Nagy hanghatással járó filmforgatás-teszt lesz a K-hídnál!

Hírek
Közzétéve:

Közösségi tér nyílik népkonyha helyett a Pacsirtamező utcában