Hamarosan elindulhat a bérlakásépítési program a Pünkösdfürdő utca, Hatvany Lajos utca sarkán

Hírek
Közzétéve:

Ahogy korábban már hírt adtunk arról, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a megfizethető lakáskínálat szűkülését, az egyre súlyosbodó lakhatási krízist felismerve 2019 elején döntött bérlakásfejlesztési koncepció és tanulmányterv elkészítéséről.

Elsőként döntéselőkészítő, koncepciószintű terv lett kidolgozva, a megszűnt ideiglenes piacnak helyet adó, Pünkösdfürdő utca és Hatvany Lajos utca sarkán található önkormányzati telekre vonatkozóan. A 10 626 négyzetméter alapterületű telekre az Önkormányzat egy 291 lakást tartalmazó lakóépület műszaki tervdokumentációját készítette el, illetve megkezdte a terület beépítéséhez szükséges vonatkozó kerületi építési szabályzat és szabályozási terv módosítását.

A nagyságrendileg bruttó 15-16 milliárd forintos teljes beruházás bekerülési költsége messze túlmutat a kerület teherviselési képességén, ezért az Önkormányzat arra a döntésre jutott, hogy magántőke bevonásával valósítja meg a fejlesztést. Közbeszerzési eljárás keretében kerülne értékesítésre a telek olyan beruházó cég részére, amely vállalja, hogy a telek értékével megegyező értékű, de legalább 15 lakást ad át az Önkormányzat tulajdonába legkésőbb a 2024 őszéig.

Sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása esetén a beruházás 2021 végén, 2022 elején indulhat el, a lakásokra vonatkozó használatbavételi engedélyek kiadása pedig 2024 nyarára várható.

A közbeszerzési eljárás előkészítése idén megkezdődött, sikeres eljárás esetén 2021. nyáron választják ki a nyertes beruházót.

Építési ütemezés

A tervezett beruházás az alábbi ütemezés szerint lenne kivitelezve: az I. ütemben a teljes teremgarázs ki- és behajtókkal, közútcsatlakozással, valamint a déli épületrészek „C” és „B” tömbök készülnének el, 303 db parkolóval és 106 db lakással. Ebben a tömbben kapnak helyet az Önkormányzat részére átadott lakások.

A II. ütemben az „A” épülettömb készülhet el, összesen további 185 db lakással.

A tervezett lakások és az épületek paraméterei

A lakások mintegy 36%-a egyszobás stúdiólakás

37%-a kétszobás (nappali + 1 szoba)

24%-a háromszobás (nappali + 2 szoba)

3%-a négyszobás (nappali + 3 szoba) kialakítású.

A lakások túlnyomó többsége a tervek szerint rendelkezik terasszal, a földszinten kertkapcsolatos kialakítással. A lakások méretei 27 és 110 négyzetméter közöttiek.

A három tömegből álló (A, B és C épülettömb) lakóépület a telket körülvevő családi házas, valamint tízemeletes panelházak karakterét figyelembe véve kerülhet kialakításra, a tervek szerint eltérő szintezési megoldással.

A komplexum minden lépcsőházi főbejárata, valamint a közlekedőterek akadálymentes megközelítését tartalmazza a koncepció. Az épület fűtése távhővel biztosított, ezen felül a 25% megújulóenergia-használatot biztosítani kell.

Az épülettömbök által határolt területen a térszín alatt 303 férőhelyes parkolószint kerülhet kialakításra, így a beruházás nem növelné a parkolási nehézségeket a környéken.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság