„Hamarosan megújulhat Óbuda legnagyobb parkja”

Hírek
Közzétéve:

– Mi foglalkoztatta leginkább a lakosokat az elmúlt időszakban?

– Képviselői munkám legfontosabb része a körzetemben élő emberekkel való személyes kapcsolattartás. A beszélgetések során azt tapasztaltam, hogy az itt élők az önkormányzati feladatok közül leginkább az egészségügyi ellátást tartják fontosnak. Ez az a terület, ami leginkább fejlesztésre szorul, és egyaránt érint kicsiket és nagyokat, fiatalabbakat és idősebbeket. A lakókörnyezetünkkel szembeni elvárásként pedig a közbiztonságot, a közlekedési lehetőségeket, a környezet minőségét és az elérhető szolgáltatásokat említeném. Úgy gondolom, önkormányzatunk ezeket a területeket kiemelten kezelte az elmúlt öt évben.

Jelentősen javult a közbiztonság

– Milyen beruházások valósultak meg a városrészben az elmúlt ciklusban?

– Körzetem nagy részében 2016-ban kiépült az új térfigyelő kamerarendszer. Sokan találják megnyugtatónak a működését. Az elmúlt években már érezhetővé vált a hatása, a kamerával lefedett területeken jelentősen javult a közbiztonság. Önkormányzatunk tervezi a rendszer bővítését, így várhatóan további lakóterületek lesznek kamerával lefedettek. Az elmúlt ciklusban a Kiscelli utca és a Szőlő utca sarkán megépült a körforgalom, és rendeződött a környezet. A Kiscelli utcában forgalomcsillapítás készült gyalogátkelőhelyekkel és jobbkezes kereszteződések kialakításával. A Szőlő utcában a Faluház előtt is új gyalogátkelőhely létesült. Ezáltal biztonságosabbá vált a gyalogosok és a gépjárművek számára is a közlekedés. A tömegközlekedésben is minőségi változást hozott, hogy elkészült a Bécsi úton a 17-es villamos-pálya és az útfelújítás, a fonódó villamos gyors és kulturált összeköttetést biztosít Buda más városrészeivel. Körzetünkben is kiépült a közbringarendszer, melyet egyre többen használnak. A gyűjtőállomásokon folyamatosan elérhetők az almazöld kerékpárok, örömére az alternatív közlekedést igénybe vevőknek.

Zöldebb Óbuda

– A környezet minősége nagymértékben befolyásolható a zöld felületek karbantartásával, felújításával. Egyre több figyelmet fordítunk a zöldterületek gondozására, az utcák, terek tisztán tartására és megújítására. A Flórián tér, mely belső Óbuda legnagyobb parkja, új padokat és hulladékgyűjtőket kapott, és felújítottuk az Óbudai Egyetemi parkot is.

– Volt még olyan változás, melyre felhívná a figyelmet?

– Szívesen ajánlom a megújult Óbudai Kulturális Központ rendezvényeit. A 2017-ben végzett felújítási munkálatok során az akusztikát is javító belsőépítészeti átépítésnek köszönhetően a közönségterek modern, letisztult arculatot kaptak. Ezzel együtt a kulturális központ udvarán közösségi kert és fitneszpark is létesült.

Jelentős előrelépésnek tartom azt is, hogy az elmúlt évben megépült a Kiscelli utcai posta mellett egy új parkoló, enyhítve a környék parkolási problémáit.

Jelentős fejlesztések várhatók a rendelőkben

– Milyen tervek, elképzelések vannak a kerületnek erre a részére vonatkozóan?

Bús Balázs polgármester vezetésével felismertük, hogy a legsürgősebb fejlesztési feladatok az egészségügyi ellátás területén vannak. Az Örlős Endre Program fogja össze mindazokat a tennivalókat, amelyeket az önkormányzat részben saját forrásból, részben pályázati források felhasználásával kíván megvalósítani az egészségügyi szolgáltatások területén. A program részeként a védőnői hálózatot és a háziorvosi rendelők infrastruktúráját is felújíttatjuk.

Az Egészséges Budapest Programban a III. kerületi járóbeteg-szakrendelők felújítására 5,1 milliárd forintos támogatást nyert el Óbuda, önkormányzatunk pedig közel fél milliárd forinttal járul hozzá a fejlesztéshez. Ennek köszönhetően a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és a Csobánka téri szakrendelőinek épületgépészeti és műszaki korszerűsítése, valamint az orvos-technológiai és informatikai eszközpark cseréje is megvalósulhat.

Megújulhat a Flórián tér

– Sokan várják már a Flórán tér megújítását, mely ugyan a kerület határain belül található, de fővárosi tulajdonú terület. Tarlós István főpolgármester és Bús Balázs polgármester megállapodott, hogy a Flórián tér fejlesztésének irányát a környéken élő lakosság bevonásával tervezzék meg az önkormányzat által megbízott szakemberek, a beruházás pedig a forrás függvényében fővárosi finanszírozással valósulna meg. A sok embert megmozgató közösségi tervezés-sorozat elképzelései alapján egy remek koncepcióterv készült, és a részletes tervezés is befejeződött. A megvalósítása már a fővárosra vár. Reményeink szerint a főváros a közeljövőben elindítja a beruházást, és megújulhat belső Óbuda legnagyobb parkja mindenki örömére.

Sz. Cs.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság