Harc az illegális hulladék ellen

Aktuális
Közzétéve:

A kerületben állandó problémát jelent az illegálisan kihelyezett hulladék kül- és belterületeken egyaránt. Az idei évben ezek mennyisége 20 százalékkal nőtt, a tavalyi azonos időszakhoz képest. Összetételében jellemzően az építési hulladék és a nagydarabos lomok a meghatározóak. Mennyiségét tekintve 2022-ben elértük  a 11 ezer köbmétert, aminek elszállítása hatalmas anyagi terhet ró önkormányzatunkra.

Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet észlelése, valamint a lakossági bejelentések alapján történtő helyszíni bejárások során minden esetben adatgyűjtést végeznek kollégáink az elkövető vonatkozóan. Ebben az évben eddig 19 olyan esetben történt feljelentés, a helyszínen észleltek alapján, amelyekben eljárás is indult. Az önkormányzat alternatív megoldások alkalmazásával is igyekszik csökkenteni a hulladék kihelyezését, ilyen például a térfigyelő kamerák telepítése, a frekventált területek rendszeres ellenőrzése, vagy akár a drónos felderítés is.

A lakosság és a kerületi tanintézmények sok esetben aktívan részt vesznek az önkormányzat, vagy akár a saját maguk szervezésében történtő, előre egyeztetett hulladékgyűjtésben, szemétszedésben, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni.

Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet elsősorban a megelőzésre, azonban mind az előfordulási helyszínek száma, mind a hulladék mennyisége növekedő tendenciát mutat. A megelőzés szempontjából nagy segítséget jelent az együttműködés a társszervezetekkel, mint a Közterület-felügyelet és a Rendőrség. A kerület tisztaságáért évente több alkalommal dolgoznak együtt a Köztisztasági csoport munkatársai a társszervekkel.

A lakosság számára lehetőség van a szemét és lomok hulladékudvarokban történő elhelyezésére, melyeket a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. biztosít.  Erről bővebben ezen az oldalon kaphatnak tájékoztatást.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság