Harc az illegális zöldhulladék kihelyezése ellen

Hírek
Közzétéve:

Visszatérő problémát jelent az Óbuda-Békásmegyer több pontján megjelenő, illegálisan a közterületre kihelyezett zöldhulladék. A háztartásokban, kertekben rengeteg zöldhulladék keletkezik, melyet sokan a közterületekre hordanak ki.

Ennek illegális elhelyezése pedig éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása, ezen felül pedig kezelése és elszállíttatása indokolatlan mértékű feladatot és költséget jelent a Óbuda-Békásmegyer Közterület- felügyelete számára.

Az intézmény köztisztasági csoportjának munkatársai folyamatosan derítik fel az újabb és újabb helyszíneket, az elszállításban részt vesz a felügyelet gépjármű-elszállításra rendszeresített teherautója is, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű zöldhulladék elszállítását tudják megoldani. A frekventáltabb helyszíneket visszatérően ellenőrzik, mobil kamerák segítségével igyekeznek megelőzni az újabb hulladéklerakásokat.

Mit kezdjek a zöldhulladékommal?

A kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtését a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai 2019. március 4-től november 29-ig végzik Budapest zöldövezeti területein. Az elszállítás hetente egyszer, a szolgáltatási körzetre vonatkozó napon, a III. kerület esetében HÉTFŐN történik. Az FKF a zöldhulladékot kizárólag az FKF Nonprofit Zrt. logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákokban szállítja el. A zsákok szavatossági ideje anyagukból adódóan rövidebb, így kérjük, megvásárlás után mielőbb használják fel.

 

  • Ügyeljen arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! Amennyiben az FKF munkatársai a zöldhulladékos zsákokban háztartási hulladékot, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.
  • Kérjük, hogy a legfeljebb 10 cm átmérőjű faágakat maxiumum egy méteresre darabolva, összekötve helyezzék a zsák mellé!
  • A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk! Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. Ügyeljünk rá, hogy a zsákba csak és kizárólag zöldhulladék kerüljön!
  • A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság mint hulladékgazdálkodási közszolgáltató, 2005 óta szállítja el járatrendszerben Budapest mind a tizenkilenc zöldövezetes kerületéből a kerti zöldhulladékot, amelyet ezután a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálnak.
  • A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják.
  • A begyűjtött zöldhulladékból komposztálási technológiával minősített, engedéllyel rendelkező talajjavító anyag készül, ezért nagyon fontos a hulladék tisztasága.

Egyéb megoldások és részletek: https://www.fkf.hu/hu/kerti-zoldhulladek-gyujtes

 

Kérjük, hogy a kerti zöldhulladékot ne helyezzék a közterületre, mert ezzel a környezetet károsítják. Amennyiben ilyen jelenséget tapasztalnak Óbuda-Békásmegyer bármely pontján, vagy a munkavégzéssel kapcsolatban tennének észrevételt, a hatékony és gyors intézkedés érdekében megtehetik a közterület-felügyelet + 36 1 453 26 18-as, éjjel-nappal hívható telefonszámán, vagy a www.obkf.hu honlapon keresztül.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Vidám pillanatok a tavasz köszöntésére

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Idén is kertészkedjünk közösen!

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Idén is térítésmentesen biztosítunk környezetbarát kalcium-kloridot a társasházaknak