Három polgármester írta alá a Városokkal a városokért program partnerségi egyezményét

Hírek
Közzétéve:

A pályázat célja, hogy támogatást nyújtson az önkormányzatoknak olyan beruházási koncepciók kialakításához, amelyek segítik az országos és helyi klímastratégiákban meghatározott intézkedések megvalósítását és a kitűzött célok elérését.

A pályázat lehetőséget biztosít a települések számára éghajlatvédelemmel és megújuló energiával kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására. A program nem a tényleges beruházásokat finanszírozza, hanem azok megfelelő előkészítését.

A hivatalos aláírási ceremóniát dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitotta meg, aki beszédében a szomszédsági önkormányzatok együttműködésének, a kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta, valamint a Városokkal a városokért programhoz hasonló további közös projektek megvalósulását szorgalmazta. Óbuda-Békásmegyer polgármestere azt is kiemelte, hogy az agglomerációs kérdések kezelésében való partnerség is közös érdek.

Újpest polgármestere, Déri Tibor az együttműködéssel kapcsolatban elmondta: „A projekt eredményének gyümölcsét 10–15 év múlva szeretnénk learatni, melynek végső és legfontosabb célja mindhárom önkormányzat esetén az ott élők körülményeinek javítása. Valódi rezsicsökkentést, valódi eredményeket szeretnénk. A pazarlás megszüntetése által keletkező profitot pedig jó célokra tudjuk majd fordítani.”

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere szerint az energiahatékonyság helyzete ma Magyarországon nem ideális, de fontos, hogy a probléma felismerése folyamatban van, és annak kezelése is elkezdődött.

A projekt célja Óbuda-Békásmegyer területén 30 lakóépület, Újpest területén pedig 80 lakóépület és 50 középület korszerűsítése (hőszigetelés, nyílászárók cseréje), geotermikus fűtési energiával való ellátása, illetve a tetőn és a homlokzaton elhelyezett napelemek villamosenergia-ellátása, amelynek a megtakarítása összesen 75 GWh/év.

Szentendrén négy beruházás szerepel a tervek között: egy napelempark létrehozása és három intézkedés a távhőrendszer korszerűsítésére, ami további 2,5 GWh éves megtakarításhoz járulhat hozzá.

A projekt során az egyéves tervezés után két év monitoring és forrásszerzés következik, az ennek eredményeként elkészülő koncepciótervek várhatóan segítik majd a partnereket abban, hogy megvalósíthassák a nagyobb volumenű energetikai fejlesztéseiket az energiahatékonyság és a megújuló energia területein.

 

Együttműködés a három polgármester között

Az együttműködés aláírása

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság