Helló Európa! – 20 éve május elsején csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hírek
Közzétéve:

Két évtizede május 1-én hazánk az Európai Unió tagjává vált, egy olyan döntés nyomán, amelyet a szavazók többsége teljes szívvel támogatott. A népszavazáson a magyarok 84 százaléka szavazott a csatlakozás mellett, ami egyértelműen mutatja, hogy nagy akarattal és elkötelezettséggel léptünk be az európai közösségbe.

Húsz éve tíz új tagállam csatlakozott az Európai Unióhoz A számok tanúsága szerint ezeknek az országoknak a többsége fel tudott zárkózni az uniós közösség átlagához, míg Magyarország a lemaradók között van.

Ma ünnepeljük csatlakozásunk huszadik évfordulóját, ám bőven akad olyan tény, amely beárnyékolja ünnepünket. A magyar kormány az utóbbi években harcban áll az Európai Unió alapértékeivel, miközben a magyarok 75 százaléka még mindig elkötelezett ezek mellett és támogatja uniós tagságunkat.

E viszálynak az eredményeként megrekedt Magyarország felzárkózása, és hazánk a tagállamok között a második legszegényebbé vált. A jogállamisági hiányosságok miatt pedig nem kapja meg az uniós forrásokat.

Mégis jóval többen vagyunk, akik erősen ragaszkodunk az uniós tagsághoz és annak alapértékeihez. Hiszen ez nem csupán gazdasági és politikai előnyöket kínál, hanem szilárd alapot is jelent a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság védelméhez.

Így az európai közösség részeként elkötelezettek vagyunk azoknak az értékeknek és elveknek a megőrzésében, amelyek meghatározzák az európai identitást és egységet. És nem feledjük, hogy június 9-én európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon, eldől, ki képviseljen bennünket az Európai Parlamentben.

A főváros Hello Európa! fesztiválján május elsejétől ötödikéig ünnepeljük együtt az európaiságot!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság