Sziget: tizenegy után elcsitulnak, erősítik a biztonságot

Hírek
Közzétéve:

Az idei Sziget Fesztiválon több mint 1500 programmal készülnek fellépők és szervezők egyaránt. A szórakozás garantált, az előadók a világ minden tájáról, több mint 60 országból érkeznek. Idén a fesztivált augusztus 10-17. között rendezik meg az Óbudai-szigeten.

A zajterhelésről

Idén terveznek-e változtatást a zajhatások csökkentésében?

– Ugyanúgy, mint korábban, továbbra is komoly hangsúlyt fordítunk arra, hogy minél kevesebb zajterhelést okozzon a rendezvény a környékén élőknek. Sajnos egy ekkora tömegrendezvényt teljesen elnémítani nem tudunk. Tisztában vagyunk vele, hogy amíg a szabadtéri nagykoncertek tartanak, nemcsak a színpadok előtt állók, de az itt lakók is hallják a zenét. Ezért is fejeződnek be a hangos programok este 11 órakor, és utána már csak jelentősen limitált hangerővel, jóval kisebb események zajlanak, pont azért, mert igyekszünk mindent megtenni a nyugalmuk érdekében. Persze idén is lesznek hangfogó sátrak, limiterek, és hangfogó falat építünk a legnagyobb sátor mellé. Továbbra is egész éjszaka folyamatosan mérjük majd a környéken a hangerőt, és azonnal korrigálunk, ha bármilyen problémát észlelünk. Természetesen idén is üzemeltetünk majd ingyenesen hívható számot, amin a nap 24 órájában fogadjuk a bejelentéseket.

Budapest, 2015. augusztus 7. Érkeznek a látogatók a Sziget fesztiválra 2015. augusztus 7-én. A Sziget fesztivál idén augusztus 10-én indul a mínusz egyedik nappal és augusztus 17-án zárul. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A biztonságról

Nem kell indokolni, a Sziget szervezői idén tovább szigorítják a beléptetés feltételeit. A szigetlakókat őrző szolgálatok nagyobb álománnyal lesznek jelen, ez inkább csak a bejárat és környékénél lesz érzékelhető, belül továbbra is a láthatatlanságra törekszenek.

– Milyen biztonsági fejlesztések történtek idén?

– A leglátványosabb a bejáratoknál felállított check in rendszer lesz, amely ugyanazon az elven működik, mint a nem schengeni övezetben a határbelépés, vagy a reptéri becsekkolás. Azaz a jegybeváltáskor személyi azonosítást is végeznek majd, és a karszalag sorszámát összekötik a felhasználó személyével. Innentől a bejáratnál felállított kamerás beléptető rendszer segítségével az illetékesek felismerik, ha nem a jogos felhasználó kíván belépni a kiadott karszalaggal a rendezvényre.

A környezetvédelemről

A fesztivál rendezői idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra és a szemléletformálásra.

– Mint ismeretes, korábban több tucat, életveszélyessé vált fát kellett eltávolítani a sokáig gondozatlanul hagyott galériaerdő gáton belüli parkosított területéről. A kivágott fák helyett dupla annyi fát ültettünk el, így az elmúlt időszakban 205 fával gazdagodott a Hajógyári-sziget faállománya. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával kötött szerződés alapján pedig június elején fejeztük be a sziget gátján lévő, mintegy 2800 méter hosszú futókör felújítását. A talaj kiszintezésén túl, a teljes szakasz új burkolatot kapott, de a futópálya felületének rekonstrukciója mellett az útvonal melletti közvilágítást is megújítottuk, pihenőpadokat és szeméttartókat helyeztünk el.

gerendai_oszlopA parkolásról

– Idén milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy minél kisebb fennakadások adódjanak a környék közlekedésében?

Bár a volt hajógyári üzemterületek parkolóvá alakításával az elmúlt években jelentősen tudtunk javítani a parkolási problémákon, természetesen az autósok figyelmét most is felhívjuk, hogy lehetőleg ne gépjárművel érkezzenek. Minden egyéb közlekedési módot aktívan támogatunk is. Direkt hajójáratot működtetünk a Belváros és a sziget között, sűrítjük a tömegközlekedést, ami ilyenkor ráadásul éjszaka is jár. Szerződésünk van taxitársasággal és különböző szolgáltatásokkal ösztönözzük a kerékpárral érkezőket.

A programokról

Budapestre érkezik Rihanna, Muse, David Guetta, Manu Chao La Ventura, Noel Gallagher’s High Flying Birds, John Newman, Editors, Carnage, Troyboy és sokan mások. Természetesen a hazai előadók is képviseltetik magukat, koncertezik az Anima Sound System mellett a Budapest Bár, a Hiperkarma, a Halott Pénz, a Quimby és a Wellhello. A koncertek mellett számos egyéb programmal is készülnek. Az ötnapos bérletek és a hetijegyek már rég elfogytak, az érdeklődők napijegyek vásárlásával még be tudnak jutni a Szigetre. (Részletek a www.sziget.hu oldalon)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság