Tervek az Óbudai Kulturális Központ kertjére

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Kulturális Központ, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti tanszék és a Városi Kertek Egyesület tervezői kurzushetet indítottak a Corvinus Egyetem tájépítészeti hallgatói számára, amely során koncepcióterveket készítettek az Óbudai Kulturális Központ kertjének újragondolására. Az alkotók 2015. május 15-én, pénteken 14 órakor mutatták be terveiket a Kultúrközpontban.

A Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke, Rosta Gábor így nyilatkozott: Nagyon érdekes volt a feladat, adott a negyven éves kultúrház, egy körülbelül 5000 négyzetméteres kerttel. Az egész kert egyfajta elhagyatottságot, gazdátlanságot, funkciótlanságot mutat. Az épület eredetileg uszodának indult, megvan még az elhúzható tető, majd az építése közben változtattak a terveken, így végül úttörőház és színházterem lett belőle. A medencetérből alakították ki a színháztermet. Majd a rendszerváltás után átalakították kulturális központtá. A kertet akkor kosárpályával, füves részekkel tervezték meg és alakították ki, ezt követően az elmúlt években az önkormányzat támogatásával EU konform játszótér és egy felnőtt fitneszpark került megépítésre a területén.

Mint elmondta, a mostanra kialakult kertstruktúra, a kert kapcsolattalansága az épülettel, ugyanakkor az elrendeltetett közösségi jelleg, mind befejezetlenséget mutat, félkész állapotú. Van rajta mit javítani.- tette hozzá.

A hallgatóknak meg kellett oldani azt is, hogy jelenleg az épület nem tudja kiszolgálni a kert infrastrukturális igényeit, nincs önálló WC, mosdóhelyiség, pelenkázó, stb, továbbá közvetlen kertlejárat sincs az épületből.

A kurzushét feladata éppen erről szólt, a hallgatóknak újra kellett gondolni a kertet, új közösségi funkciókkal kellett ellátniuk azt.

kerttervek2

Összesen kilenc hallgató készített koncepciótervet a kert hasznosítására, melyek megtekinthetők ITT.

A terveket az Óbudai Kulturális Központ aulájában május 22-éig tekinthették meg az érdeklődők.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság