Vasarely-ihletésű nemzetközi szoborpályázatot ír ki Óbuda

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017. június 6-án útjára indította a Victor Vasarely Nemzetközi Szoborpályázat a Művészetért III. elnevezésű pályázatát. A kiíró a finn Maaretta Jaukkuri művészettörténész-kurátort bízta meg a szoborpályázat koncepciójának kidolgozásával. A pályázóknak a víz témájában nem szökőkutat kell létrehozniuk, hanem vízszobor-együtteseket vagy vízszobrokat. A víz visszatükrözi a fényt és áthatja azt a fajta optikai-kinetikus vizualitás, amely közel áll Victor Vasarely filozófiájához – vallja a kurátor.

Bús Balázs polgármester a pályázat bejelentésekor emlékeztetett arra, hogy a pályázat egy hosszú távú projekt harmadik állomása, amelyet Pécs városa és az Aix-en-Provence-ban működő Vasarely Alapítvány indított útjára 2010-ben.

A szobor lehetséges helyszínei: a Serfőző, Tanuló és Óbuda utcák által körülhatárolt beépítetlen terület, valamint a Csobánka tér, Békásmegyer központi tere.

Nagy T. Katalin, a program művészeti vezetője elmondta, hogy a pályázat két kijelölt helyszíne a Serfőző, Tanuló és Óbuda utcák által körülhatárolt beépítetlen terület, valamint a Csobánka tér, Békásmegyer központi tere. Hozzátette: a nemzetközi bírálóbizottság döntésének megfelelően csupán egy műalkotás valósul meg a pályázat keretében.

A nemzetközi bíráló bizottság tagjai: Maaretta Jaukkuri kurátor, művészettörténész (Finnország); Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere; Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány elnöke (Franciaország); Dorothy Cross ír szobrászművész; Rosa Martinez spanyol kurátor, művészettörténész; Varga Éva szobrászművész; Orosz Márton művészettörténész, a budapesti Vasarely Múzeum vezetője; Horváth András építész; Bencze Zoltán építész; valamint Nagy T. Katalin művészettörténész, a projekt művészeti vezetője.

A pályázat kétfordulós rendszerben bonyolódik. Az első fordulóban az ötleteket kell benyújtani 2017. szeptember 17.-ig. A beérkezett pályázatokból választja ki a zsűri azt a 10-12 munkát, amelyeknek részletes kidolgozása után vehetnek részt a második fordulóban 2018. január 10.-ig. A pályázat teljesen nyílt, de az ingyenes regisztrációhoz kötött. A második fordulóba jutott pályázók 1.000 Euró, míg a pályázatot megnyerő pályázó 6.000 Euró díjazásban részesül.

A pályázaton nyertes művet a kiíró Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata valósítja meg. A kivitelezésre 50.000 Euro áll rendelkezésre.

A pályázatról minden további információ a www.vasarely.obuda.hu weboldalon érhető el.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság