Hiteles gesztusok: megnyílt az 50 éves Óbudai Fotóklub Egyesület szabadtéri kiállítása

Hírek
Közzétéve:

“Az itt megtekinthető képek válogatásakor az alapkoncepció az volt, hogy minden tagunk szerepeljen legalább egy képpel, függetlenül attól, hogy eredményesen vesz-e részt pályázatokon, vagy nem vesz részt egyáltalán pályázaton. Az egyesületben többen rendelkeznek a hazai fotóművészeti életben valamilyen ranggal. Sokan vannak olyanok is azonban, akik büszkén vallják magukat igazi amatőr fotósnak. És ez nekünk nagyon jó.” – kezdte ünnepi beszédét Koncz Dezső, az Óbuda Fotóklub elnöke. Mint mondta: tavaly az egyesületnek 740 kiállított képe volt szerte a világban, és hazai és nemzetközi pályázatokon is rendre megméretteti magát, emellett pedig figyelik és fotózzák a kerület mindennapjait, ünnepeit. Koncz Dezső ezután köszöntötte a megjelent Keleti Éva fotográfust, a hazai fotóművészet egyik legkiemelkedőbb alkotóját, aki tavaly óta az egyesület tiszteletbeli tagja is. Ezután Módos Gábor és Tóth József vehette át a tiszteletbeli tagsággal járó plakettet. Az egyesület elnöke bemutatta azt a könyvet is, amely a jubileumi évfordulóra jelent meg, és amely megmutatja az elmúlt 50 év kiemelkedő alkotóit és legfontosabb képeit.

“A XXI. század, amellett, hogy a digitalizáció korának mondjuk, egyben a vizualitás, a képek korszaka is. Egyre inkább a képek uralják az életünket, a képek diktálnak a világban” – osztotta meg gondolatait Varga Mihály, a III. kerület országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: egy-egy jól sikerült kép emberek millióihoz eljutva hatással van a véleményalkotásunkra, a gondolkodásunkra, és mindarra, amit értékítéletnek is nevezünk, ezért nagyon fontos, hogy legyenek értő szakembereink, akik művészei is ennek a szakmának. Végül hozzátette: értéket teremtett és értéket teremt ma is ez a közösség.

“Sok szó esik manapság az úgynevezett városmarketing különböző mesterfogásairól, én mégis azt gondolom, hogy azok a leghitelesebb megnyilatkozások – legyen szó irodalmi utalásról, városépítészeti hivatkozásról vagy épp fotós pillanatfelvételről – melyek mögött nincsenek direkt marketing megfontolások. Ezek azok a gesztusok, amelyek függetlenségük miatt hitelesek és így valóban képesek az érdeklődők, vagy az ide látogató emberek kíváncsiságát felkelteni városrészünk iránt” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, és hozzátette: beszéljenek a kiállított képek sajátos formanyelvükön, és ők mondják el, mi az, amiért úgy gondoljuk, hogy Óbudán élni az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk.

Az amatőr fotózás hajnalán az Óbuda Fotóklub az elsők között fogadta be a fotózás szerelmeseit a kerületben. A kiváló fotós, Kriss Géza alapította az Óbudai Társaskör Fotóklubját 1969-ben. Az óbudai fotósok számtalan kiállításon szerepeltek kiemelkedő eredménnyel. 2018-tól egyesületté alakultak, Óbuda Fotóklub Egyesület néven, elnöke Koncz Dezső. A szabadtéri kiállítás augusztus végéig megtekinthető az Óbudai Promenádon.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság