Hivatalos látogatásra érkezett önkormányzatunkhoz Varsó-Bemowo delegációja

Hírek
Közzétéve:

Varsó-Bemowo és Óbuda-Békásmegyer több mint húszéves, rendkívül sikeres testvérvárosi kapcsolatát idén ismét szorosabbra fűzi a két város vezetése.

A háromnapos látogatás során a bemowói delegáció Urszula Kierzkowska polgármester asszony vezetésével több hivatalos és informális programon is részt vesz dr. Kiss László polgármester és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vezetőinek kíséretében.

A hivatalos programok augusztus 18-án munkamegbeszéléssel kezdődtek, amelyen részt vett Urszula Kierzkowska polgármester asszony, Mariusz Wajszczak polgármester-helyettes, Karol Sobociński alpolgármester, Jarosław Dąbrowski, Varsó főváros Bemowo Kerületi Tanácsának elnöke, Ewa Ciupis, a Promóciós és Társadalmi Kommunikációs Osztály vezetője, Óbuda-Békásmegyer képviseletében dr. Kiss László polgármester, Béres András és Burján Ferenc alpolgármesterek, dr. Bots Dénes jegyző, Hadnagy Miklós kabinetfőnök, Wesolowski Korinna, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Baráth Andrea, a FICNO osztályvezetője, Kléner Katalin koordinációs menedzser és Galambos-Tóth Gabriella, a Rendezvényszervezési Osztály vezetője. A megbeszélésen többek között a diákcsereprogramról, a közös történelmi emlékek és hagyományok ápolásáról, az uniós pályázati lehetőségekről, valamint zöldügyekről egyeztettek a két önkormányzat képviselői. Megállapodtak abban is, hogy ősszel újabb találkozót szerveznek, a zöldfejlesztésekről és a kulturális programokról szakértők fognak tárgyalni.

A hivatalos program a Katinyi mártírok emlékművének megkoszorúzásával folytatódott, ahol a két önkormányzat képviselői elhelyezték a tisztelet koszorúit és az emlékezés virágait.

A nap kiemelkedően fontos eseménye volt a Bem József-díjak átadása, amelyeket idén rendhagyó módon négy díjazott vehetett át Urszula Kierzkowskától és dr. Kiss Lászlótól. Ennek oka, hogy  tavalyi év ünnepélyes díjátadója a koronavírus-járvány miatt nem valósulhatott meg, így a 2020-as és a 2021-es év díjazottjai együtt ünnepelhettek az Óbudai Társaskörben. Az esemény rangját jelzi, hogy az ünnepséget jelenlétével Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja is kitüntette.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete és Varsó-Bemowo Képviselő-testülete által 2010-ben közösen alapított Bem József-díjat különösen a tudomány és oktatás, kultúra, sport és turisztika, gazdasági kezdeményezés, közélet területein végzett tevékenységért ítélhető oda. A lengyel és a magyar fél minden évben egy-egy jelöltnek ítéli a díjat. Lengyel részről dr. Tischler János történész, a Varsói Magyar Intézet korábbi igazgatója és Wesolowski Korinna Katalin a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vehették át az elismerést, míg a magyar oldalról Szilasi Alex, Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és Gordon István, a Varsói Kulturális Intézet korábbi igazgatója kapta meg a díjat.

Az ünnepségen Urszula Kierzkowska beszédében hangsúlyozta, milyen fontos a kerületeink közötti barátság és együttműködés, továbbá, hogy az elmúlt 22 év e szálak szorosabbra fűzéséről és a kulturális kapcsolatok megerősítéséről szólt. A diákcsereprogramok pedig rengeteg hasznos tapasztalattal, tudással, életre szóló élménnyel gazdagították mindkét ország fiataljait. Kiemelte: a szabadság, az egyenlőség és a demokrácia olyan értékek, amelyeket sem Varsó, sem pedig Budapest lakossága nem felejt.

Dr. Kiss László köszöntőjében szintén méltatta a Bemowo és Óbuda-Békásmegyer közötti barátság stabilitását, és reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés a jövőben még jobban kiszélesíthető. „A Bem József-díjat, amely a városaink közötti köteléket is szimbolizálja, alapítása óta mindig azok kapták, akik a két ország kapcsolatát tovább erősítették, tovább mélyítették, akik ápolták közös hagyományainkat, és akik új hagyományt teremtettek a jövő nemzedékek számára. A lengyel és a magyar nép történelme számos ponton kapcsolódott össze, sokszor nyújtottunk egymásnak segítő kezet, a legnagyobb vész idején is. De nem csak a bajban számíthatunk egymásra. A lengyel és a magyar nemzeti sors sokszor hasonlóan alakult, történelmünk mellett kultúránk, képzőművészetünk, irodalmunk, zenénk is összeköt bennünket” – mondta a polgármester.

Urszula Kierzkowska és dr. Kiss László is szívből gratulált a díjazottaknak e fontos elismeréshez, és megköszönte mindannyiuk áldozatos, példaértékű munkáját.

Az ünnepélyes díjátadó Kalmus Felicián csellóművész játékával zárult.

A delegáció augusztus 21-ig tartózkodik Budapesten.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Idén először tartottuk meg az Óbudai Zöld Napokat

Hírek
Közzétéve:

Nagy hanghatással járó filmforgatás-teszt lesz a K-hídnál!

Hírek
Közzétéve:

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentésekről