Hogyan éltek a római légió katonái Aquincumban 2000 éve? – Ma megnyílt kiállításunkon minden kérdésünkre választ kapunk

Hírek
Közzétéve:

Az aquincumi limest védő római katonaság mindennapjait ismerhetjük meg az Aquincumi Múzeum új, komplex kiállításán. Az uniós támogatásból és a fővárosi, valamint a harmadik kerületi önkormányzat anyagi hozzájárulásával megvalósuló látványsétány és állandó kiállítás ma megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincumi Múzeum és Régészeti Park gyűjteménye az óbuda-aquincumban szolgáló római légió tagjainak hétköznapjait bemutató kiállítással bővült. „A római sas árnyékában, katonaélet az aquincumi limes mentén” című látványsétányt és tárlatot szeptember 13-án ünnepélyes szalag átvágással adta át Karácsony Gergely főpolgármester, dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és dr. Lángh Orsolya régész, főmuzeológus .

„Vannak közös értékeink, ha nem is értünk egyet mindenben”

„A Budapest 150 emlékév nem születésnap, és ezt nem győzzük hangsúlyozni – mondta Karácsony Gergely az ünnepélyes kiállítás-megnyitón köszöntőjében. – Ugyan százötven évvel ezelőtt egyesült Pest, Buda és Óbuda, de mindhárom városrész, közülük Óbuda különösképpen, sokkal korábbról származó kulturális és történelmi örökséggel gazdagította Budapestet, és ahogyan a ma bemutatott emlékek is mutatják, hazánk már 2000 éve a nyugati civilizáció része.”

Dr. Kiss László szintén beszéddel üdvözölte a látványsétány átadásán és a kiállítás megnyitásán résztvevő vendégeket: „Történelem tanárként mindig hittem abban, hogy a történelem sokféle módon, sokféle tudásra tanít minket, és hiszek ebben ma is. E történelmi kiállítás arra tanít minket, hogy akkor is vannak közös értékeink, ha nem is értünk egyet mindenben, hiszen ezt a fejlesztést az előző városvezetés kezdte el 2018-ban egy pályázati részvétellel, és az önkormányzati választási ciklusokon átívelően valósult meg, a legkülönbözőbb partnerek összefogásával.”

Aquincumi látványsétány a múzeum falain kívül

Aquincum a Római Birodalom határvárosa volt mintegy 400 éven keresztül. Ebből adódott kiemelkedő katonai szerepe a pannóniai tartományok védelmében.

A Szentendrei úti látványsétányon végig sétálva e város történetéből kaphatunk ízelítőt, megismerve többek között Aquincum fejlődése szempontjából legfontosabb császárok munkásságát. A hatalmas bronzkapun belépve pedig az egykori város alaprajza mellett egy híres aquincumi sírfelirat segít visszaröpíteni minket az időben kétezer évvel.

Szentély, főutca, fürdő – így éltek az óbudaiak 2000 éve

A múzeum főépületének alagsorában megnyílt állandó kiállítás az ókori római fegyverzet, katonai ruházat és a katonaság életmódja mellett békeidőben végzett tevékenységét is bemutatja. Ahogyan dr. Beszédes József, régész, főmuzeológus, a kiállítás kurátora mondja, a korabeli katonaság több, változatos szerepet töltött be: tagjai rendőri feladatokat láttak el, biztonsági szolgálatot teljesítettek, közszolgálati funkciókért feleltek, de szükség esetén olyan fizikai munkákban is részt vettek, mint például a folyamatosan bővülő úthálózat kiépítése.

A kiállítás interaktív termébe lépve, a nyüzsgő légiótábor főutcájának közepére cseppenve korhű enteriőrökbe bepillantva ismerkedhetünk meg egy katonai barakk belsejével, egy római fürdő felszerelésével, és egy Mithras-szentélyben közel 2000 éves falfestményével is találkozhatunk. A kiállítótér a korabeli életmód bemutatása és megtapasztalása mellett többek között ókori dallamokkal is meglepi a látogatót, és játékos, interaktív megoldásaival múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is kiváló helyszínéül szolgál.

Uniós támogatás, önkormányzati hozzájárulás

A VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosítószámú „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 469,05 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg, Budapest Főváros Önkormányzata és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat pedig tovább i négy-négymillió forinttal járult hozzá a projekthez.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság