Hőségriasztást adtak ki! ‒ Így vigyázzunk magunkra és egymásra a kánikulában

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Másodfokú hőségriasztást és a magas UV-B sugárzás miatti figyelmeztetést adott ki az országos tisztifőorvos az ország egész területére. Összegyűjtöttük azokat az óvintézkedéseket, amelyek segíthetnek a kánikulai napokban is biztonságban maradni.

  • A nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, mint az átlagos napokon, lehetőség szerint vizet, a megfelelő sópótlásra szintén oda kell figyelnünk. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok és a zsíros ételek fogyasztását, mivel ezek vizet vonnak el a szervezetben.
  • Ha ön vagy családtagja rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják ezek a folyadékegyensúlyt. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni, és fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására.
  • A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a kisgyermekek, az idős emberek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
  • 11.00 és 15.00 óra között ne tartózkodjunk a napon. És a bőr védelméről is gondoskodjunk, naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal tudunk a leégés ellen hatékonyan védekezni.
  • Tűző napon parkoló gépkocsiban még néhány percre se hagyjunk  gyermekeket, háziállatokat. Ha napon álló autóban egyedül hagyott gyermeket, háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.
  • A dohányzó gépkocsivezetők ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyullad. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.
  • Napközben tartsuk zárva az ablakokat, húzzuk el a függönyöket, sötétítőket, és éjszaka szellőztessünk. A légkondicionáló berendezések működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakokat. A ventilátorokat csak rövid ideig használjuk, mivel azok fokozzák a kiszáradás veszélyét.
  • Ha tehetjük, kerüljük a megterhelő fizikai munkát, testmozgást. Gyakran zuhanyozzunk, vizes borogatással is hűsíthetjük magunkat. Ha szükséges, ellenőrizzük a testhőmérsékletet. Fontos tudni, hogy ha az 38 °C fölé emelkedik, az már káros az egészségre, 39 °C felett hőguta, 40 °C felett életveszélyes állapot lép fel.

Hőségriadó esetére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak elfogadott hőség- és UV-riadó-terve van. Ennek célja, hogy a kerület éghajlatváltozással szembeni alkalmazkodóképességét növelje, az egyre gyakoribb hőhullámos napokra való felkészülést segítse, az ilyenkor szükséges tennivalókat, azok sorrendjét pedig rögzítse.

Ennek megfelelően a kánikula megérkezésével egy időben munkatársaink elkezdték a párakapuk kihelyezését kerületszerte. A tavalyi év szomorú tapasztalata, hogy előfordult: a párakapukat megrongálták, alkatrészeiket eltulajdonították.

A párakapuk megrongált, illetve eltűnt tartozékait csak igen nehezen és igen drágán tudjuk pótolni. Kérjük, közösen vigyázzunk a kerületben felállított párakapuk épségére, hogy azok egész nyáron hűsíthessenek minket és környezetünket.

Emellett ivókutak segítenek a vízpótlásban Óbuda-Békásmegyer alábbi közterületein:

Vihar utca Boldog Sándor István Park területén

Vörösvári út 1-5.  Flórián tér mögött

Meggyfa utca 25-27 1db játszótéren és 1db a mellette lévő Fitnesz parkban is.

Búza utca 14. -Apát utca

Huszti út 2-6 játszótéren

Kanóc utcai játszótér óvoda épülete mögött

Bécsi út 217 Holdudvar Park

Kiskorona utca 18. (Kiscelli Posta mögött)

Kecske u.-Nagyszombat u.

Nagyszombat u. 4. Játszótéren

Gyenes u.-Selyem u.-Reménység u.

Ilonka utcai játszótér (Tábor hegy)

Mészkő utcai játszótér és park területén

Hímző u.-Boglár u. játszótéren

Juhász Gyula u. 2-4

Juhász Gyula utca 36.

Madzsar J. u. 23-Budakalász u.1.   játszótéren

Jós u. 10.-Hadrianus u. 1-3.

Hollós Korvin L. u. 6 (42-es játszótér) Szindbád

Jendrassik Gy. u. 1-Bebó K. u.2

Templom utcai játszótér

Harsánylejtő-Kocsis Sándor utca -Csillagánizs

Táncsics Park

Ányos utcai kis játszótér (rendelő mellett)

Laktanya utcai fitnesz park

Orbán Balázs-Gyógyszergyár utcai fitnesz park

Arató Emil tér

Gladiátor utca

Búza utca – Köles utca találkozásánál fitnesz parkban

Kerék u. 22. fitnesz parkban

Trianus tér észak és déli oldalán is 1-1 db

Boglya utcai fitnesz park

Zemplén Győző utca-Bárczi Géza utcai sétány fitnesz park

Zipernowski sétány

Csobánka tér SPAR előtt

Csobánka téri fitnesz park

Szilke utcai fitnesz park

Boglár utcai fitnesz park

Katinyi park

Lékai Bíboros tér

Óbuda Patika Vörösvari úti Rendelőintézet

Békásmegyeri piac közösségi tere

A közterületeinken elhelyezett ivókutak időnként meghibásodhatnak, illetve sajnos olykor szintén rongálás áldozatául esnek. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet telefonszámán: +36 1  453 2618, illetve e-mail címén: ugyfelszolgalat@obkf.hu tehetnek bejelentést a meghibásodott vagy nem működő ivókutakról, hogy azokat mielőbb javíthassuk, pótolhassuk.

Legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelten fontos a vízpazarlás elleni küzdelem. Mivel kánikula idején természetesen több vizet fogyasztunk és használunk, ilyenkor még fontosabb a tudatosság a víztakarékosságban.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ennek érdekében perlátorokat szereltetett fel több harmadik kerületi óvodában a csapokra. A perlátor segítségével egyes kézmosó csapoknál a vízfogyasztás több mint 80 százalékát meg lehet spórolni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság