Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbuda fája 2022

 

Óbuda fája 2022

Óbuda fája 2022 – Idén is keressük a kerület kedvencét, az év legfontosabb fáját!

Tavaly választotta meg először a harmadik kerület az év fáját. A Harrer utcai gyönyörű ezüst hárs lett 2021-ben a legszebb, legfontosabb, legbecsesebb fa – köszönjük, hogy ennyien szavaztak rá, és köszönjük az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola pedagógusainak és diákjainak együttműködő segítségét.

 

Mivel hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a választást, és nagy sikere volt a tavalyi kezdeményezésnek, idén folytatjuk.

Ön szerint melyik legyen 2022-ben Óbuda fája?

Önkormányzatunk helyi szinten az országban elsőként indította el tavaly az Óbuda fája választást. A céljaink idén is pontosan ugyanazok: szeretnénk felhívni a figyelmet a harmadik kerületben, a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, szerepére, védelmére. Egy-egy ilyen megmérettetés emellett remek alkalom arra is, hogy kisebb-nagyobb közösségeket még szorosabbra fűzzön – hogy a lakókörnyezetük kivételes természeti csodáiért együtt álljanak ki az itt élők.

E fák története a mi történetünk.

A harmadik kerület zöldítése, fenntartható, klímatudatos működtetése, további fásítása az önkormányzat egyik legfontosabb törekvése – e célok azonban mit sem érnek az itt élők együttműködése, támogatása, közös akarata nélkül. Vigyázzunk a kerület zöldvagyonára, ismerjük meg és óvjuk a fáinkat, és ha van köztük olyan, amelyet különösen szépnek, értékesnek, fontosnak tartanak: mutassák meg.

Jelöljék a kedvencüket. Legyünk rá mindannyian büszkék!

Óbuda fája 2022 – A jelölés és a szavazás menete

2022. május 1.–június. 17.

A KIVÁLASZTÁS

2022. május 1. és 20. között várjuk az obudafaja@obuda.hue-mail-címre a fényképes jelöléseket.

Milyen fákat lehet jelölni?

 • városi fa (belterületi) – magánkertek, parkok, fasorok, Tábor- és Testvérhegy fái
 • közterületen és magánterületen álló fa, a lényeg, hogy a kerület területén legyen
 • bokrok, cserjék, fák jelölésére is van lehetőség
 • csak egyedi fák jelölését várjuk, csoportokét nem (pl. Nánási úti platánsor)

NEM lehet jelölni természetvédelmi területen álló fákat, mivel azok már úgyis védelemben vannak részesítve (pl. Budai Tájvédelmi Körzet, amelynek része a Hármashatárhegy, Mátyás-hegy, Róka-hegy).

Kizárólag 2022-ben és 2021-ben készült fényképekkel lehet pályázni – kérjük, a fényképek mérete lehetőleg ne haladja meg a 2 megabájtot (MB).

Egy beküldő csak egy fát jelölhet – kérjük, az e-mailben a fa pontos helyét (tér, utca, házszám stb.) adják meg.

Egyének, közösségek, vállalatok, iskolák, intézmények is jelölhetnek – közösségenként egy fát.

A fényképek mellett lehetőség van egy-egy fa történetének rövid bemutatására is, vagy egy-egy jelentős, emlékezetes esemény leírására a fával kapcsolatban. A szövegek maximális hossza: 1500 leütés.

A beérkezett jelöléseket négyfős szakmai zsűri fogja elbírálni:

 • Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer fenntarthatóságért és klímaügyekért felelős alpolgármestere
 • dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze
 • Tóth Ferenc, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa, kertészeti csoportvezető, kutató
 • Kerékgyártó Judit, az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtár (Magkönyvtár) könyvtárosa

A zsűri a beküldött harmadik kerületi fák közül az alábbi szempontok mentén határoz a 10 döntősről:

 • a fafaj őshonossága (őshonos faj prioritást élvez)
 • a fa becsült kora
 • a fa törzskörmérete 1 m magasságban mérve
 • a fa ökoszisztéma-szolgáltatása: milyen élőlényeket és hányat figyeltek meg (itt elég beírni, hogy pl. harkályt, örvös galambot, mókust, cinkét stb. láttak rajta)
 • a fához kötődő kultúrtörténeti vonatkozás
 • a fához kötődő személyes történet
 • a fa jelentősége a közösség életében

 

A SZAVAZÁS

Szavazni a 10 jelölt valamelyikére 2022. május 30. és június 17. között lesz lehetőség.

Online az obuda.hu/obudafaja oldalon.

Papíron az Óbuda újságban közzétett szavazólapon, amelyet az Esernyősben, illetve a Polgármesteri Hivatal bejáratánál található szavazóládában lehet elhelyezni, továbbá postán elküldeni.

Postacím: 1033 Budapest, Fő tér 3. A borítékra, kérjük, írják rá: Óbuda fája 2022.

 

A NYERTESRŐL

A győztes fa elnyeri a megtisztelő Óbuda fája 2022 címet, táblát kap, amelyet ünnepség keretében helyezünk el közvetlenül a fa közelében.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész részletesen fogja ismertetni a győztes fával kapcsolatos összes tudni- és tennivalót, emellett szeretnénk, ha egy örökbe fogadó közösség is vállalásokat tenne a nyertessel kapcsolatban.

A győztes jutalma:

 • faápolási vizsgálat – vizuális felmérés, szükség szerint tisztító metszés
 • kezelés, faápolás, talajjavító munkálatok (pl. gyökérkiszabadítás, csurgókialakítás), tápanyag-utánpótlás
 • információs tábla
 • az obuda.hu-n, az Óbuda újságban és az Óbudai Anzikszban való megjelenés

A Harrer utcai ezüst hárs – a 2021-es győzelem jutalmául – tisztító-szárazoló gallyazást kapott, termőhelyjavítás céljából kb. 150 négyzetméteren eltávolították munkatársaink a bazaltkockákat, és a helyükbe 10 köbméter szerves trágyázott termőföld került. Műszeres favizsgálattal ellenőriztük a beavatkozás után a fa stabilitását, hortenziákat és árnyékliliomokat kapott a fa töve, emellett hamarosan elkészül az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ, valamint a Biztonságszervezési és Üzemeltetési Főosztály munkatársainak együttműködésében a fa körüli padosítás, illetve újabb réteg gyöngykavicsot kap a fa alatti terület, hogy a diákok ünnepségeiket továbbra is a fa árnyékában tarthassák. A Harrer utcai fát az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola tanulói és pedagógusai fogadták örökbe, és gondozzák.

 

A Facebookon: https://www.facebook.com/obudafaja

—————————————————————————————————————————

A 2021-es verseny részleteiről alább olvashat.

 

Óbuda fája 2021

 

Óbuda fája 2021 – a nyertes

A kampányról bővebb információt itt talál.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kampányban.

Óbuda fája 2021 – SZAVAZÁS

Köszönjük a rengeteg javaslatot és fotót, amelyet az Óbuda fája 2021 választás keretében küldtek. A jelölési szakasz lezárult.

A négyfős szakmai zsűri döntése alapján 10 fára tudják leadni a szavazatukat május 31. éjfélig.

A listán csak egy fára lehet érvényes szavazatot leadni.

Papíralapú szavazásra is van lehetőség.

A május 21-én megjelent Óbuda újságban található szavazólapot kitöltve (a listán szintén csak egyetlen fára lehet érvényes voksot adni) feladhatják postán, vagy a kitett szavazóládák valamelyikében is elhelyezhetik.

Postacím: 1033 Budapest, Fő tér 3. A borítékra, kérjük, írják rá: Óbuda fája 2021.

A kitöltött szavazólapokat az Esernyősben, illetve a Polgármesteri Hivatal bejáratánál található szavazóládában is el lehet helyezni.

A fákról eddig készült fotók mellé továbbiakat is várunk és közzéteszünk, kérjük, kövessék az Óbuda fája 2021 Facebook-oldalt is!

Az online szavazás, valamint a kitöltött szavazólapok postára adásának határideje: 2021. MÁJUS 31., éjfél

 

A zsűri értékelése, indoklása:

Az Óbuda fája 2021 megtisztelő címre érkezett jelöléseiket ezúton is köszönjük!

A tíz, lakossági szavazásra bocsátandó fa kiválasztásakor a zsűri bírálati szempontja volt a fák mérete és kora, dekorációs értéke, a fához kötődő lakossági és kultúrtörténeti vonatkozások. Figyelembe vettük az adott fa ökoszisztémában betöltött szerepét is – ebben segítségünkre voltak az itt élők által megírt, a fán észlelt állatfajokról szóló megjegyzések.

Három őshonos és hat idegenhonos, de nagy dekorációs értékkel bíró faj egyaránt kiválasztásra került. A jelöltek közt közönséges fafaj és botanikai ritkaság egyaránt megtalálható. A versenyzők közül nyolc klasszikus értelemben vett fahabitussal bír, míg két esetben fatermetűvé nőtt, többtörzsű cserje is helyet kapott.

Olyan invazív (özön)fák, mint például a bálványfa (Ailanthus altissima), azok környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt kizártunk. Városüzemeltetési oldalról is értékeltük a fákat, hiszen szintén kizártuk a jelöltek közül az allergén, gyakran rövid időn belül veszélyhelyzettel fenyegetővé váló nyárfákat (Populus spp.). Törekedett a zsűri arra is, hogy lehetőség szerint a kerület több részéből is legyen jelölt, így: Aquincumból, Belső-Óbudáról, Békásmegyerről, Csillaghegyről, a Hajógyári-szigetről és a Római-partról kerültek ki jelöltek.

Kíváncsian várjuk, a szavazataik alapján melyik fa nyeri el a listáról az Óbuda fája 2021 címet. Voksoljanak minél többen, köszönjük!

Skarlát galagonya (Crataegus × media ’Paul’s Scarlet’) – Hajógyári-sziget, számozott fa (259.), a Főkert biodiverzitás-sétánya közelében

Főúri kertek, kastélyparkok, tájképi kertek nélkülözhetetlen eleme – Angliában William Paul 1860-ban szelektált a korábbi, piros és telt virágú, közkedvelt változatokból. A jelölt egy gazdagon virágzó, többtörzsű fa, a jelölést épp az egyedi növekedési forma tette indokolttá.

Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) – A Zichy-kastély kertjében

Őshonos fafaj, mely a bükkösök és szurdokerdők jellegzetes fája. Kedveli a hűvös, párás termőhelyet, így városi körülményeket viszonylag rosszul tűri. A jelölt 1 m magasságban mért törzskörmérete 252 cm! Városi szinten is kiemelkedő, a fa számára a megfelelő mikroklímát a jól megtervezett főúri kert biztosítja.

Kaliforniai gyantás cédrus (Calocedrus decurrens) – Békásmegyeri futókör, Lukács Gy. u. 27.

Akár 50 méter magasra megnövő, Észak-Amerikából származó fafaj. A jelölt botanikai ritkaság hazánkban, ráadásul szép példája a jól tervezett városépítésnek, hiszen a panelek építésekor a talajszint megtartására, így a fa megmentésére külön támfalat építettek.

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) – Az Óbudai Zsinagóga mellett, a Lajos utcánál

Őshonos, fa termetűre megnövő cserje. A jelölést a fa habitusa, teljes lombkoronáját beborító, fehér virágai indokolják. Kiemelt jelentősége van a városi állatvilág táplálásában.

Ezüstfenyő (Picea pungens) – Kossuth Lajos üdülőpart 64.

Észak-Amerikából származó fafaj, egykor közkedvelt parkfa és karácsonyfa volt. A jelölt sudara több évtizede megsérült, szerepét az oldalhajtások vették át, így többtörzsű habitusúvá fejlődött. Törzsátmérője kb. 100 cm!

Ezüst hárs (Tilia tomentosa) – Az Óbudai Harrer Pál Általános Iskolánál

Őshonos fafaj, kiváló várostűrő és kedvelt városi fa, károsanyag-megkötő képessége kiemelkedő. A jelölt törzsátmérője kb. 80 cm!

Fehér eper (Morus alba) – Szentlélek tér, az Óbudai Gimnázium bejáratával szemben

Kínából származó fafaj – kizárólagos tápnövénye a selyemhernyónak. Fáját barrique-hordók készítésére használják. Hazánkban homokmegkötésre, illetve az 1930-as években a városi selyemhernyó-tenyésztésre telepítették – a jelölt ennek a korszaknak az emlékét őrzi, egyedi habitusa kiemeli az épített örökséget is.

Cseresznyeszilva, fosóka vagy ónabóna (Prunus cerasifera) – Flórián tér, a Kiscelli utcai körforgalom mellett

Ázsiai eredetű fafaj, amelyet Európába a rómaiak hoztak be. Kiváló alanya a csonthéjasoknak, gyakran vadtápláléknak is telepítik erdő szélére. A jelölt dús virágzású, gömbölyded korona alakú.

Platán (Platanus × hispanica) – A Csillaghegyi stranddal szemben, a Pusztakúti út, Kázmér utca sarkánál

Ismeretlen eredetű hibrid, kb. a 17. század óta ültetett faj, Óbuda-Békásmegyer egyik ikonikus fafaja. Az egri platán 2013-ban Európa „Év fája” címet nyert. A jelölt közel 200 éves!

Platán (Platanus × hispanica) – Gázgyári lakótelep

Ismeretlen eredetű hibrid, kb. a 17. század óta ültetett faj, Óbuda-Békásmegyer egyik ikonikus fafaja. Az egri platán 2013-ban Európa „Év fája” címet nyert. A jelölt közel egyedi növekedésű, széles, palánkos, elefántlábszerű gyökérnyakkal bíró, fehéres törzsű.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Még emlékszik, amikor ültették? Vagy arra, hogy már gyerekkorában is micsoda terebélyes óriás volt? Emlékszik, mennyi nyugalmat adott az árnyéka, a lombja könnyű zúgása, ki mindenki szeretett gyönyörködni magasra nyújtózó ágaiban, őszi pompájában? Hogy hány gyerekkéz csimpaszkodott rajta, és hány viharban hajolt egészen a földig? Tudja, hány generáció vigyázta, szerette a kedvenc fáját? Hogy mennyi gyümölcsöt, termést hozott, és hány madárnak nyújtott otthont, menedéket?

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal indítja útjára az Óbuda fája választást – helyi szinten az országban elsőként.

Célunk, hogy felhívjuk a harmadik kerületben, a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, védelmére a figyelmet, már az egészen fiatalokét is. Egy-egy ilyen verseny emellett kiváló alkalom arra is, hogy kisebb-nagyobb közösségeket még szorosabbra fűzzön – hogy a lakókörnyezetük kivételes természeti csodáiért együtt álljanak ki.

Óbuda-Békásmegyer tekintélyes „zöldvagyonnal” rendelkezik, a fák száma itt az egyik legmagasabb a fővárosban. A harmadik kerület zöldítése, fenntartható, klímatudatos működtetése, további fásítása az önkormányzat egyik legfontosabb törekvése – e célok azonban mit sem érnek az itt élők együttműködése, támogatása, közös akarata nélkül.

Óbuda fája egy évre a kerület legfontosabb növénye lesz, „milliók közt az egyetlenegy”, amelyen keresztül megérthetjük és megélhetjük a természet védelmének, szeretetének jelentőségét.

E fák története a mi történetünk.

Önöknek van kedvencük? Mutassák meg, jelöljék, hadd legyen egész Óbuda büszkesége!

**********************************

Óbuda fája 2021

A jelölés és a szavazás menete: 2021. május 1–31.

A kiválasztás

 1. május 1. és 16. között várjuk az obudafaja@obuda.hu e-mail-címre a fényképes jelöléseket.

Milyen fákat lehet jelölni?

 • városi fa (belterületi) – magánkertek, parkok, fasorok, Tábor- és Testvérhegy fái
 • közterületen és magánterületen álló fa, a lényeg, hogy a kerület területén legyen
 • bokrok, cserjék, fák jelölésére is van lehetőség
 • csak egyedi fák jelölését várjuk, csoportokét nem (pl. Nánási úti platánsor)

Nem lehet jelölni természetvédelmi területen álló fákat, mivel azok már úgyis védelemben vannak részesítve (pl. Budai Tájvédelmi Körzet, amelynek része a Hármashatárhegy, Mátyás-hegy, Róka-hegy)

Kizárólag 2021-ben készült fényképpel lehet pályázni – kérjük, a fényképek mérete lehetőleg ne haladja meg a 2 megabájtot (MB).

Egy beküldő csak egy fát jelölhet – az e-mailben a fa pontos helyét (tér, utca, házszám stb.) meg kell adni.

Egyének, közösségek, vállalatok, iskolák, intézmények is jelölhetnek – közösségenként egy fát.

A fényképek mellett lehetőség van egy-egy fa történetének rövid bemutatására is, vagy egy-egy jelentős, emlékezetes esemény leírására vele kapcsolatban. A szövegek maximális hossza: 1500 leütés.

 

A beérkezett jelöléseket négyfős szakmai zsűri fogja elbírálni:

 

A zsűri a beküldött harmadik kerületi fák közül az alábbi szempontok mentén határoz a 10 döntősről:

 • a fafaj őshonossága (őshonos faj prioritást élvez)
 • a fa becsült kora
 • a fa törzskörmérete 1 m magasságban mérve
 • a fa ökoszisztéma-szolgáltatása: milyen élőlényeket és hányat figyeltek meg (itt elég beírni, hogy pl. harkályt, örvös galambot, mókust, cinkét stb. láttak rajta)
 • a fához kötődő kultúrtörténeti vonatkozás
 • a fához kötődő személyes történet
 • a fa jelentősége a közösség életében

 

A szavazás

Szavazni a 10 jelölt valamelyikére 2021. május 21–31. között lesz lehetőség.

Online az obuda.hu/obudafaja oldalon.

Papíron az Óbuda újságban közzétett szavazólapon, amelyet az Esernyősben, illetve a Polgármesteri Hivatal bejáratánál található szavazóládában lehet elhelyezni, továbbá postán elküldeni.

Postacím: 1033 Budapest, Fő tér 3. A borítékra, kérjük, írják rá: Óbuda fája 2021.

A nyertesről

A győztes fa elnyeri a megtisztelő Óbuda fája 2021 címet, táblát kap, amelyet reményeink szerint valamikor június során a helyszínen – a járványügyi szabályokat szigorúan szem előtt tartó – ünnepség keretében helyezünk el közvetlenül a fa közelében.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész részletesen fogja ismertetni a győztes fával kapcsolatos összes tudni- és tennivalót, emellett szeretnénk, ha egy örökbe fogadó közösség is – egy Óbuda fája 2021 nagykövettel az élén – vállalásokat tenne a nyertessel kapcsolatban.

A győztes fák jutalma (a nyertes mellett a további kilenc esélyesé is):

 • faápolási vizsgálat – vizuális felmérés, szükség szerint tisztító metszés
 • kezelés – talajjavító munkálatok (pl. gyökérkiszabadítás, csurgókialakítás), tápanyag-utánpótlás
 • információs táblák
 • az obuda.hu-n, az Óbuda újságban és az Óbudai Anzikszban való megjelenés