Idén is komposztálási akció – Várjuk a lakosság és a társasházi képviselők jelentkezését

Hírek
Közzétéve:

Az akció keretében térítésmentesen lehet komposztálóládát és zöldhulladékgyűjtő zsákot igényelni, mindössze regisztrálni kell hozzá az igényelt mennyiség megjelölésével.

Átvételkor III. kerületi lakcímkártya bemutatásával kell igazolni a jogosultságot.

Idén összesen 10 000 darab 80 literes zsákra lehet igényt benyújtani a készlet erejéig.

Az akció (az átvétel) időtartama: 2021. október 28-ig (MEGHOSSZABBÍTVA!)

Regisztráció: folyamatos

Regisztrációs e-mail-cím: broll.eszter@obkf.hu (a pontos címet és az igényelt mennyiséget kérjük megadni)

Jogosultság igazolása: lakcímkártyával

Igényelhető mennyiség:

  • Komposztálóláda: 1 darab (csak társasházak részére, a komposztálóláda átvételekor tájékoztatást és leírást adunk a használatáról)
  • Zöldhulladékgyűjtő zsák: társasházanként, családi házanként 10 db igényelhető

Átvételi cím: 1031 Budapest, Pók utca 1.

Időpont: hétköznapokon 8 és 15 óra között, szombaton 8 és 12 óra között

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Miből lesz a komposzt?

A komposzt a kertben termett és a kerten kívül keletkezett szerves anyagok oxigén jelenlétében végbement bomlásának (korhadásának) a végterméke. A komposzt alapanyagait a kert egyik, lehetőleg félárnyékos sarkában gyűjtsük össze rétegekben felhalmozva.

Minél többféle anyagból készül a komposzt, annál gyorsabb lesz a korhadási folyamat, és annál jobb minőségű végtermékhez jutunk. A komposzt egy év alatt barna, homogén, szagtalan, jól kiszórható anyaggá válik, amely kiválóan alkalmas szobanövények földjének javítására, de balkonládákba való ültetéshez is.

Tiszteljük a természetet, hiszen a bolygónk egészsége nélkül mi sem lehetünk egészségesek. Több előnye is van annak, ha minden komposztálható anyagot összegyűjtünk, és visszaforgatjuk a természetbe.

Miért jó, ha komposztálunk?

  • A környezettudatos otthon egyik alapja, ha komposztálunk.
  • A komposzt javítja a talaj fizikai szerkezetét, a laza homoktalajokat kötöttebbé, a nagyon kötött, tömődött agyagtalajokat pedig levegősebbé, könnyebben művelhetővé teszi.
  • Ezzel csökkentjük a környezetünkben felhalmozódó hulladék mennyiségét. (Akár 25%-kal kevesebb hulladékot dobunk ki a szemetesbe, ezzel is óvjuk a környezetünket.)
  • Az újrahasznosított háztartási és növényi hulladékból egészséges táptalaj nyerhető növényeink számára. (Növényeink is fogyasztanak táplálékot, a komposzt gazdag a növények számára nélkülözhetetlen rostokban és ásványi anyagokban. Ezzel is tudjuk táplálni ház körüli kertjeinket, közösségi kertjeinket és balkonládáinkat is.)
  • Fokozza a növények ellenálló képességét – kevesebb beteg növény, kevesebb kórokozó, szebb és zamatosabb termés az eredmény.
  • Kiválóan alkalmas a talaj felszínének takarására, ami csökkenti a gyomosodást, a talaj felmelegedését és kiszáradását.
  • Költséghatékony és pénztárcabarát megoldás.

 

Várjuk jelentkezésüket. Komposztáljunk egy fenntarthatóbb, zöldebb Óbuda-Békásmegyerért!

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság