Idén kezdődik az Ezüsthegy utcai könyvtár felújítása

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a kerület fenntartásában működő Óbudai Platán Könyvtár magas színvonalú szolgáltatásokat kínáljon az itt élőknek, ezért – a Hadrianus Fejlesztési Program keretein belül – az intézményfejlesztések soron következő állomása az Ezüsthegy utcai könyvtárépület rehabilitációja lesz, ahová a Platán Könyvtár Csobánka téri fiókkönyvtára költözik.

A célra kiválóan alkalmasnak ígérkezik a fővárosi tulajdonban lévő, a 2000-es évek eleje óta üresen álló, korábban is könyvtári célokra használt Ezüsthegy utca 16. szám alatti ingatlan. Az 1940-ben épült sarokház a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárának adott helyet, egészen a 2003-as bezárásáig. Ennek a könyvtárnak a dokumentumait vette át a III. kerületi Önkormányzat, és a kerület fenntartásában működő Platán Könyvtár fiókintézményeként helyezte el a Békásmegyeri Közösségi Ház épületében 2004-ben, biztosítva ezzel a könyvtári szolgáltatást a környéken élőknek.

Az üresen maradt Ezüsthegy utcai épületben az azóta eltelt idő és a természet megtette a magáét, az udvart visszahódította a növényzet, a belső terek leamortizálódtak. A fővárosi és a kerületi önkormányzat megállapodása alapján az idei évben megkezdődhet az épület és udvar felújítása.

Az Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtára jelenlegi helye a közösségi házban ugyan ideális a megközelíthetőség szempontjából, de a használható terület (60 m²) sem a dokumentumok teljes szabadpolcos elhelyezésére, sem a nagyobb olvasóforgalom lebonyolítására, sem a szolgáltatások minőségi fejlesztésére nem alkalmas.

Az új könyvtár 231 m2-en kerül kialakításra, ehhez adódik hozzá a padlástérre tervezett raktár 23 m2-e. Az épület – karakterének megtartása mellett – a mai kor igényeinek megfelelő külső- és belsőépítészeti megoldásokkal újul meg. A teljeskörű felújítás során a tetőszerkezet, a homlokzatok és a belső terek festése, a belső és külső burkolatok, a nyílászárók, valamint a teljes gépészeti rendszer megújítása a cél. Az udvar felőli, új főbejáratnak köszönhetően mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthetővé válik a könyvtár. A tereprendezést követően új kerítést kap az udvar, valamint a kert közösségi tér funkcióval bővül, mely szabadtéri rendezvényeknek is helyet biztosít, ezenfelül biciklitároló is kialakításra kerül.

Az új épületben a dokumentumok kölcsönzése mellett minden korosztálynak kínálnak majd kulturális és szabadidős programokat:

  • Irodalmi estek, könyvbemutatók, előadások; csoportos foglalkozások, tanfolyamok időseknek;
  • Különböző gyermekkorosztályoknak játékos interaktív foglalkozások, játszóházak, kreatív foglalkozások;
  • Könyvtárpedagógiai foglalkozássorozatok óvodás és iskolás csoportoknak.

Az építészeti átalakítás, felújítás során az alábbi olvasói tereket alakítják ki:

  • felnőtt- és gyermekkönyvtár,
  • olvasóterem, amely kisebb rendezvények, előadások, tanfolyamok, illetve gyermekfoglalkozások tartására alkalmas,
  • számítógépes munkaállomások
  • kert, mint szabadtéri olvasóterem, rendezvényhelyszín, kerti mini játszóhely a kisgyerekeknek.
  • biciklitároló, akadálymentes közlekedés.

Az Óbudai Platán Könyvtárról bővebb információt a www.platankonyvtar.hu oldalon talál, ahol az igényfelmérő kérdőívet kitöltve segítheti a könyvtár munkáját. 

Várhatóan 2018 második felében veheti birtokba az olvasóközönség az új könyvtárépületet. Addig a Csobánka téri fiókkönyvtár várja régi és új olvasóit.

A Hadrianus fejlesztési programról a www.megujulo.obuda.hu weboldalon olvashatnak bővebben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság