Indul a kivitelezés a Mészkő parkban

Hírek
Közzétéve:

Aranyhegy és Ürömhegy lakói régóta szerettek volna már egy olyan szabadidőparkot, amelyet minden korosztály magáénak érezhet. Az önkormányzat támogatta a kezdeményezést, helyszínt biztosított hozzá a Mészkő utcában levő beépítetlen zöldterületen, és – egy ötalkalmas közösségi tervezésen – megterveztette a parkot. A kormánytól kapott támogatásnak köszönhetően idén megvalósul a fejlesztés.

A képen (b-j): Bús Balázs polgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Puskás Péter alpolgármester

A III. kerületi Aranyhegy városrészben mintegy 25 ezer négyzetméteren új, több elemből álló közösségi tér kialakítása indult el – jelentette be Varga Mihály Bús Balázs polgármesterrel. A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője elmondta: a két játszó-, valamint fitneszparkot, rendezvényteret, kutyaügyességi pályát is magában foglaló Mészkő utcai park a kormány 380 millió forintos támogatásának köszönhetően valósul meg.

Elsősorban Üröm-, Péter- és Aranyhegyen lakók életminősége szempontjából fontos a beruházás – hangsúlyozta Varga Mihály a munkálatok helyszínén Bús Balázs polgármesterrel és Puskás Péter alpolgármesterrel tett bejáráskor. A terület rendezését az Óbudai önkormányzat kezdeményezte, közösségi tervezés után. A családi házas övezetben mindezidáig hiányoztak a közösségi élet szervezéséhez, a szabadidő színvonalas eltöltéséhez szükséges parkok, illetve játszóterek. A jelenleg üresen álló önkormányzati telken alakítják ki a környéken élők kéréseit is magában foglaló tervek szerint az új parkot, ahol most még csak egy kültéri fitneszpark áll. 

Több III. kerületi beruházás is kormánytámogatással valósul meg – emlékeztetett Varga Mihály kiemelve a Békásmegyeri piac felújítását, a III. kerületi Torna és Vívóegylet létesítményeinek rekonstrukcióját.

Közösségi tervezés

A Mészkő park közösségi tervezése során az első találkozóra 2015. szeptember 7-én került sor az Óbudai Waldorf Iskolában. A résztvevők közösen elkészítették a terület „probléma- és értéktérképét”, és számba vették a jövőre vonatkozó elképzeléseket is. Szeptember 12-én, a Háromhegyek Egyesület főzőversenyén találkoztak másodszor, ahol összesítették a véleményeket. Szeptember 22-én már tervvázlatokkal érkezett a tervezők, Wallner Krisztina, aki bemutatta, hogy az első két találkozó eredményei milyen lehetőségeket nyitnak a tervezés előtt, és megvitatták a jelenlévők a konfliktusos kérdéseket. Október 17-én tartottak egy tervbemutató találkozót a leendő park helyszínén, ahol a tervezésben aktívan részt vett lakosok mutatták be a végleges tervet az odalátogatók számára. November 21-én pedig még egy tervezési találkozó volt, ezúttal azért, hogy a játszótér részleteit tervezzék meg azokkal, akik ahhoz a legjobban értenek – az anyukákkal.

2016-ban a tervező elkészítette a kiviteli terveket. A tervek közösségi támogatottságát és a helyiek aktív részvételét látva a térség országgyűlési képviselője, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs polgármester is mindent megtett, hogy a beruházáshoz szükséges forrásokat rendelkezésre álljanak. A fáradozások végül sikerrel jártak, és a projekt 380,5 millió forint kormányzati támogatáshoz jutott, amiből 2017-ben megvalósulhat a fejlesztés.

A munkálatok a park területén várhatóan 2017. június elejétől szeptember végéig tartanak majd.
Ezen időszakban a meglévő kültéri fitneszeszközök használata és a kutyasétáltatás korlátozások mellett lesz majd lehetséges.

Előre is köszönjük türelmüket a munkálatokkal járó kellemetlenségek során! A projekttel kapcsolatos friss híreket az obvf.hu/meszko oldalon olvashatják.

A park ünnepélyes átadója előreláthatólag 2017. szeptember 30-án szombaton lesz.

Fotó: Benkő Vivien Cher

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság