Ingyenes állami képzés indul a kutyatartóknak

Hírek
Közzétéve:

A tananyagban szó lesz a kutyaválasztás szempontjairól, anatómiai és élettani alapismeretekről, a kutya alapvető szükségleteiről, viselkedési formáiról és problémáiról, valamint a kutyatartás jogi szabályozásáról is.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak. A Nébih célja, hogy számottevően csökkenjen a nem megfelelően tartott állatok száma.

Az Óbudai Kutyás Egyesület vezetője, Gáspár Zsófi elmondta, a lehetőségeikhez mértek ők is mindent megtesznek, hogy tájékoztassák a gazdikat és a leendő kutyatulajdonosokat arról, mennyire fontos a megfelelő kutyaválasztás, és mi a kötelezettsége egy felelős állattartónak.

„Sok esetben tapasztaljuk Óbudán is, hogy nem megfelelő körülmények között tartanak kutyát, nincsenek tisztában a fajta tulajdonságaival, és sajnos a kutyusok isszák meg a levét az ilyen felelőtlen döntéseknek. Mindenképp javaslom a tanfolyamot, akár van már kutyája az illetőnek, akár még csak tervezik az örökbefogadást vagy a tenyésztőtől vásárlást.”

Abban az esetben, ha valaki nem tud részt venni a tanfolyamon, az Óbudai Kutyás Egyesület tagjai is szívesen válaszolnak a kérdésekre. Egyesületi tagjaik között ugyanis állatorvos és jogász is megtalálható, valamint képviselteti magát az önkormányzat és a közterület-felügyelet is. Örömmel segítenek mindenkinek a következő elérhetőségeken: 06-30/326-3365-ös számon vagy obudaikutyasok@gmail.com.

A Gazdijogsi program létrehozásában az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

Az ingyenes online képzés várhatóan szeptemberben indul.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság