Ingyenes antitestszint-tesztelési lehetőséget biztosít a Fővárosi Önkormányzat: 19 ezer teszttel mérik a 60 év felettiek ellenanyagszintjét

Hírek
Közzétéve:

A Fővárosi Önkormányzat a 60 év felettieknek kíván lehetőséget biztosítani a kialakult védettség feltérképezésében. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerülhet majd sor, ezer tesztetelést pedig a Fővárosi Önkormányzat végez majd el.

Az ellenanyagok mennyiségi mérésének lehetősége támpontot adhat a védettség meglétéről, illetve annak erősségére is engedhet következtetni. A teszt lehetőséget biztosít a vérben lévő koronavírus specifikus IgG típusú antitestek mennyiségi meghatározására. A teljes immunrendszer védekezésben betöltött szerepét a koronavírussal szemben a fentiekben leírtak alapján komplexen vizsgálni nem tudja, de a fertőzésre vagy védőoltásra válaszreakcióként keletkező ellenanyagok kimutatására, azok jelenléte esetén jól használható.

A tesztelés után a résztvevők visszajelzést kaphatnak arról, hogy fogékonyak-e a betegségre, illetve az átvészelt koronavírus betegséget és/vagy oltást követően milyen mértékű antitestszintű immunválaszuk van. A maximális immunválasz a második oltás utáni második hetet követően mérhető, így fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak az oltási sorozat után jelentkezzenek a résztvevők.

Akiknél az antitestes védettség hiánya feltételezhető, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, illetve fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy szükség van esetükben továbbra is a járványvédelmi megelőző szabályoknak (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) a betartására.

A vizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalók:

A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz majd elérhető július 5. és július 9. között (ide a jövő hét második felétől lehet majd regisztrálni), a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek.

A vizsgálatok minden esetben önkéntes alapon történnek. A vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, melyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Kérjük, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott (például véralvadásgátló szedésekor).

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság