Inspiráló installáción az Óbudai Múzeumi Negyed kiindulópontja

Hírek
Közzétéve:

A magyar kultúra napjára készült el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hello Wood együttműködésében az 1-es villamos Szentlélek téri aluljárójában az az installáció, mely reményeink szerint kiindulópontja és hirdetője lesz a kerületi kultúra sokszínűségének.

Az eddig félhomályos, rideg alagúton áthaladók – főképp az 1-es villamos utasai – akár Pestről, akár Budáról érkeznek, a kerület kulturális közepébe csöppennek, hiszen az alagút egyik oldalán a Zichy kastély, a Fő tér, a Szentlélek tér, másik oldalán pedig a város legrégebbi zsinagógája és református temploma, a Szent Péter és Pál-főplébánia-templom, az Óbudai Társaskör és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum található. Elmondható tehát, hogy az alagút egy kilométeres sugarú körében van az Óbudai Múzeumi Negyed, a kerület legfontosabb templomai, a kora középkori királyi vár és környéke.

Január 22-től egy, a figyelmet megragadó, szemet gyönyörködtető, informatív installáció jóvoltából értesülhetnek a nagy forgalmú csomóponton áthaladók a kerület kulturális sokszínűségéről. Az Önkormányzat és az Esernyős ötletét, hogy az aluljáró méltó kiindulópontja legyen az Óbudai Múzeumi Negyednek, a Hello Wood csapata öntötte méltó formába.

Az alkotást a magyar kultúra napján Béres András alpolgármester adta át ünnepélyes keretek között. Az alpolgármester az installáció születésével kapcsolatban elmondta, hogy a több évszázados városközpontba érkező utazók tulajdonképpen semmit nem tudnak arról, hogy Óbuda kulturális negyedébe érkeznek, s mivel az Önkormányzatnak fontos kultúraterjesztő feladata van, kézenfekvő volt erre a rendkívül nagy forgalmú helyszínre tervezni a kerületi kultúra sokszínűségét hirdető installációt. Az alpolgármester elmondta, hogy a kivitelezésnél fontos volt, hogy  esztétikai és információs szempontból is magas színvonalú alkotás szülessen, hiszen az Önkormányzat fontosnak tartja a közterek fejlesztését, közösségivé és kulturális platformmá tételét is. Többek között ezért is esett a választás a Hello Wood tapasztalt csapatára a kivitelezés kapcsán.

Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője beszédében elmondta, hogy azért, hogy az alkotás minden elvárásnak megfeleljen, az alagút falát díszítő installáció a kerületi múzeumok arculati színeiből építkezett és múzeumonként egy plakáthelynek is otthont ad. A plakáttartók kialakítása praktikus, tartalmát egyszerű cserélni, így az utazóközönség folyamatosan értesülhet a múzeumok legfrissebb eseményekről, kiállításokról.

Az átadó ünnepség végére spontán összejött nézőközönség láttán beigazolni látszik, hogy az ötlet és a kivitelezése is remek, hogy sikerült az 1-es villamos komor alagútját olyanná formálni, hogy első pillantásra, a villamosból leszállva is az az érzés kerítse hatalmába az utast, hogy egy kulturális negyedbe érkezett.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság