Ínycsiklandó finomságok, avagy a bölcsődei étkeztetés kulisszatitkai

Hírek
Közzétéve:

Fő az egészség!

A kisbabáknál a védőnőknek van jelentős szerepe abban, hogy segítsék a szülőket a helyes, egészséges táplálkozás kialakításában. Amikor a gyermekek bölcsődébe kerülnek, étkeztetésükről már ott gondoskodnak. Óbudán összesen 11 bölcsőde van, mindegyik saját konyhával rendelkezik, ahol élelmezésvezető irányításával, szakácsokkal és konyhai kisegítők munkájával készülnek az ételek. Közel ezer kisgyermek jár ezekbe az intézményekbe, és egészséges étkeztetésükre mindig is nagy figyelmet fordítottak. Az Óbudai Egyesített Bölcsődék élelmezési csoportvezetője, Fekete Edit rendkívül fontosnak tartja, hogy a bölcsődei étkeztetésre komolyan odafigyeljenek, hiszen a kisgyermekeknél ilyenkor alakulnak ki a táplálkozási szokások. Az étrend összeállításánál arra törekszenek, hogy változatos, egészséges legyen és a gyermekek minél több ételt ismerjenek meg.

Alakor liszt, főzelékek, krémek és zöldségek

A bölcsődések napi energiaszükségletének 75%-át biztosítják a bölcsődékben, ami 800-950 Kcal. Nincs ez másképp Óbudán sem. A húsok terén a könnyebben emészthető sovány húsokat adják a gyermekeknek. A csirkemellből, pulykamellből, borjúhúsból, sertéskarajból párolt hús, aprópecsenye, húsfelfújt vagy vagdalt készül. Halat 10 élelmezési napban legalább kétszer kapnak a gyermekek, mivel nagyon jó a zsírsav összetétele. Bő zsírban készült ételeket, illetve sertés és baromfi zsírt nem kaphatnak, az emészthetőség és durva rosttartalmuk miatt pedig nem ehetnek száraz hüvelyeseket. A bölcsődei gondozók és élelmezési szakemberek odafigyelnek arra is, hogy megfelelő minőségű fehérje és kalcium jusson a szervezetükbe. A főzelékek sűrítésénél többnyire teljes kiőrlésű lisztet használnak. Az alakor lisztből készült száraztészta különböző változatait 2 hetente egyszer kínálják a gyermekeknek. Az alakor egy ősi búzafajta, a hagyományos liszthez képest magasabb a foszfor, kálium, nátrium, béta karotin vagy épp a B6 vitamin tartalma, sőt aminosavat is tartalmaz. Az óbudai bölcsődékben az 1-3 éves gyermekek étrendjének összeállításánál az a cél, hogy változatos legyen, ugyanakkor az egészséges táplálkozás irányelvei is érvényesüljenek. A bölcsődei étkezés gerincét a főzelékek alkotják. A zöldségféléket párolással, habarással készítik, illetve rakott formában tálalják hússal, tejjel, tejtermékkel kiegészítve. A gyermekek számára 4 étkezés biztosított naponta, 2 főétkezéssel (reggeli, ebéd) és 2 kisétkezéssel (tízórai, uzsonna). Reggelire házi krémeket (pl. petrezselymes túrókrém, házi húskrém, házi májpástétom, brokkoli krém, tojáskrém, zöldségkrém, petrezselymes, snidlinges és céklás túrókrém, padlizsánkrém, avokádókrém és így tovább) kapnak, teljes kiőrlésű kenyérrel. Friss és szárított fűszereket is használnak. Naponta többször kerül az asztalra friss zöldség, gyümölcs. A kedvenc ital pedig a 100%-os gyümölcslé, a cukor nélküli gyümölcstea, a csipke, illetve hárs tea. Bevezetésre kerültek a különböző gabonafélék pl.: bulgur, köles, hajdina, zab, amelyek az egészséges, korszerű táplálkozás alapjai.

Minden, ami szem-szájnak ingere
Az óbudai bölcsődébe járó gyermekek nagyon kedvelik a paradicsomos ételeket, mint pl. a bolognai kiskagyló vagy a paradicsomos káposztafőzelék, de az alakor lisztből készült tésztaféléket is szívesen fogyasztják. A sütemények között dobogós a meggyes- diós piskóta, de a túrós pite is kelendő. Nagy sikere van még a gyümölcsös köles, vagy zabkásának is. Téli hónapokban a C vitamint pótolása kap nagy hangsúlyt: csipke húsból készült tea, nyers savanyú káposzta, fekete retek kerül a tányérokra, poharakba.
A bölcsődéseknél kardinális kérdés a megengedett só fogyasztásának mennyisége, ami 1,5 és 4 gramm között lehet naponta. Óbudán a bölcsődékben már jóval a táplálkozás – egészségügyi előírásokról szóló 37/2014 (IV.30) EMMI rendelet megjelenése előtt is odafigyeltek ezekre a részletekre. Az ételeket csak kis mértékben sózzák, és kizárólag jódozott tengeri sót használnak.

A diétás étkeztetés is biztosított

Manapság egyre gyakrabban találkozunk olyan gyermekekkel, akiknek diétás étrendre van szükségük az érzékenységük miatt. Ezek közül a legismertebbek a tejfehérje allergia, a tojás-, dió-, szója-, földimogyoró allergia vagy a laktózérzékenység. Óbudán két bölcsődében is biztosított a diétás étkeztetés (Szél Bölcsőde és a Víziorgona 8 Bölcsőde). Fontos tudni, hogy ezt az ellátást szakorvosi igazolással lehet igénybe venni.

A szülők a gyermekük napi étkezését figyelemmel kísérhetik az átadóban elhelyezett étlapokon. Az étlapon az összetevők mellett a napi tápanyagérték is olvasható, feltüntetve az energiát, fehérjét, zsírt és szénhidrátot, telített zsírsavakat, sót-, illetve hozzáadott cukor tartalmat, illetve az allergén összetevőket. A szülő ezáltal az otthoni étrendet könnyebben tudja a bölcsődei étkezéshez igazítani, ezzel is segítve a gyermekek egészséges étkezési szokásainak kialakítását.

Kálvin Judit – LDI

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság