Irány a magkönyvtár! – Kölcsönözhető vetőmag a tökéletes konyhakerthez

Hírek
Közzétéve:

A helyi klímát jól tűrő, haszon-, fűszer-, dísz- és gyógynövények vetőmagjai közül válogathatunk és kölcsönözhetünk az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárában található magkönyvtárban. Idén olyan újdonságokat is felfedezhetünk a vetőmagok között, mint a hamik paprika, a fekete paradicsom, a pagodakarfiol vagy a perui földicseresznye.

Akár balkonkertészkedésbe, akár szabadföldi veteményezésbe vágunk bele, a tavasz beköszöntével érdemes vetési tervet készíteni. Gondoljuk át, hogy milyen növényeket szeretünk, használunk, fogyasztanánk szívesen és ehhez milyen tér áll rendelkezésünkre. Kis alapterületen érdemes egy rendszert összeállítani az alacsony termetű növényektől a futónövényekig és úgy társítani, hogy ne fogják el egymás elől az éltető napfényt. Ha nagyobb területen, szabadföldön veteményezhetünk, javasolt egymást követő évben különböző növényeket ültetni ugyanabba a talajba. Ha van lehetőségünk rá hagyjunk ugarolni, hogy regenerálódhasson a talaj.

A tervezést követően a vetőmagok beszerzéséhez vagy ötletgyűjtéshez érdemes ellátogatni az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárába, ahol a magkönyvtárban ma már közel 200 fajta, jó minőségű, a helyi klímát jól tűrő vetőmag közül válogathatunk és kölcsönözhetünk.

A magkönyvtárban találhatunk vetőmagot haszon- és fűszernövényekhez, dísz- és gyógynövényekhez. A klasszikus paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, hagymafélék, káposztafélék, tökfélék, zeller, mángold, spenót, padlizsán, spárga, kukorica, dinnye, hüvelyesek mellett idén több különleges vetőmag is érkezett a könyvtárba. Ilyen vetőmagújdonság például a rózsaszín, kék-sárga koktélparadicsom, a hamik paprika, a fekete paradicsom, a pagodakarfiol, a luffa tök, a perui földicseresznye, az indai konyha egyik alapfűszere, az okra vagy a számos gyógyhatással rendelkező kínai balzsam.

A magkölcsönzésnek nem feltétele a könyvtári tagság, de a tenyészidő végén, a magszedést követően, a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő vetőmagot vissza várják a könyvtárba, hogy abból a kertészkedést kedvelők újra kölcsönözhessenek.

A magkönyvtári szolgáltatás könyvtárszakmai módszertannal katalogizálja és kínálja kölcsönzésre a vetőmagokat. A magok úgynevezett magcsomagokban, fajtánként, találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya. A katalóguskártyáról megtudhatjuk a magok magyar és latin nevét, a fajta nevét, a nyilvántartási számot, a magvetés idejét, a palántaültetés idejét, a betakarítás idejét, illetve felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre és a talajigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A vetőmag kölcsönzéshez nem szükséges beiratkozni a könyvtárba. A kölcsönzés során egy kölcsönzési adatlap kerül kitöltésre, amire rögzítik a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát.

A balkonládák vagy a kerti veteményes beültetéséhez kölcsönzött vetőmagokat, ahogy a könyvek esetében, itt is „vissza kell vinni a könyvtárba”. A könyvtár munkatársai arra kérik a kölcsönzőket, hogy a tenyészidő végén végezzék el a magszedést és a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő magot juttassák vissza a könyvtárba, hogy azt a kertészkedést kedvelők újra kikölcsönözhessék. Amennyiben olyan növény került kikölcsönzésre, amiből nem fogható vissza közvetlenül mag, vagy bármilyen okból nem sikerül ugyanannak a növénynek a magját összegyűjteni, visszavételkor a kikölcsönzött mag bármilyen más típusú maggal is helyettesíthető.

További információ a magkönyvtárról

 

ÓBUDAI PLATÁN KÖNYVTÁR EZÜSTHEGYI KÖNYVTÁRA

1038 Budapest, Ezüsthegy u. 16. +36 1 454 0826

Web: https://platankonyvtar.hu/fiokkonyvtar/

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság