Irodalmi est, emlékséta, lapbemutató ‒ Az óbudai horvátok programjai az első negyedévben

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Az év első negyedében ismét gazdag programokkal várja a horvát kultúra, irodalom és történelem iránt érdeklődőket Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.

Ahogyan arról már hírt adtunk, január 21-én, szombaton délután 15 órától Benkovits György helytörténész, a szentendrei dalmátok kutatója, Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tart képes előadást Történetek a szentendrei dalmátokról címmel.

Péntek Orsolya horvát identitású képzőművész-író, az Óbudai Anziksz szerkesztője, 2022. ősszén megjelent Vénusz jegyében című legújabb regényét mutatják be február 3-án, pénteken délután 16 órától irodalmi est keretében. A beszélgetőtárs PhD. Blazsetin István irodalomtörténész, író, műfordító, a Pécsi Tudományegyetem Horvát Tanszék vezetője és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete igazgatója.

Hányféle neve is van a magyarországi horvátoknak? című előadáson február 18-án szombaton 15 órától mutatják be a magyarországi horvát népcsoportok különböző korokban változó neveit. Előadó dr. Horváth Sándor néprajzkutató, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Szláv Tanszék mb. vezetője, a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye kurátora.

Emléksétát szerveznek Szentendrén március 8-án, szerdán délután ‒ a szentendrei dalmátokkal közösen ‒ Boromisza Tibor festő születésnapján, a művész emlékházához és sírhelyéhez.

A HRVATSKI glasnik múltja, jelene és jövője című, magyar nyelvű előadást március 22-én, szerdán 17 órától tartják, melyen bemutatják a több mint 30 éve kiadásra kerülő hetilap eddigi történetét, jelenlegi helyzetét és reménybeli jövője. Az előadó Branka Blazsetin jogász, tanár, újságíró, főszerkesztő.

Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselőtestülete szeretettel vár minden érdeklődőt, további tájékoztatást a rendezvények helyszíneiről és végleges programjairól az obudaihorvatok@gmail.com  email-címen vagy a + 36 20 362 9080 adnak.

horvát nemzeti zászló

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság