Iványi Gábor: nagyon hiányzik Göncz Árpád

Hírek
Közzétéve:

Göncz Árpád számára a béke és az élet mindenek felett állt. Az 1990 őszi taxisblokád során államfőként békítően lépett fel és elősegítette, hogy a kormány és a tüntetők közötti ellentétek vértelenül oldódjanak meg – idézte fel a szónok.

98. születésnapján Magyarország néhai köztársasági elnökére, Göncz Árpádra emlékeztünk. Az egykori lakóhelyénél elhelyezett emléktáblához barátai és tisztelői látogattak el egy-egy szál virágot elhelyezve. Beszédet mondott Iványi Gábor, közreműködött Galkó Balázs és Borbély Mihály.

Iványi Gábor emlékeztetett: köztársasági elnökké választásakor Göncz Árpád arról beszélt, hogy a legvédtelenebbeket kívánja szolgálni. Köztársasági elnökként Göncz Árpád tíz éven át vezette a politikusok népszerűségi listáját. Hitt a média sokszínűségében és szabadságában. A 80-as években a demokratikus ellenzék tagjaként pedig arról beszélt: ha szükség lesz valakire, aki szót ért a kommunistákkal és a népiekkel is, ő ott lesz.

Göncz Árpád 98 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1922. február 10-én született és 2015-ben hunyt el. 1990-től két cikluson át, tíz évig volt a Magyar Köztársaság elnöke. Korábban 1956-os tevékenységéért életfogytiglanra ítélték, 1963-ban szabadult a börtönből. Író és műfordító volt, többi között Tolkien A Gyűrűk Ura című művét fordította magyarra.

A hétfői megemlékezést ifjabb Bibó István nyitotta meg. A néhány tucatnyi résztvevő között volt Göncz Árpád lánya, Göncz Kinga volt miniszter, Kuncze Gábor és Balázs Péter volt miniszter, Varju László DK-s országgyűlési képviselő, Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke, Bősz Anett országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke és Demszky Gábor volt főpolgármester.

A Göncz Árpád Alapítvány által szervezett megemlékezésen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében dr. Kiss László polgármester koszorúzta meg Göncz Árpád emléktábláját.

MTI

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság