Járványügyi kockázatai is vannak az ingyenes parkolásnak – Rosszabb levegő, romló egészség, nehezített közlekedés

Hírek
Közzétéve:

Egy új kutatás szerint a gépjármű-közlekedésből származó rendkívül apró légszennyező részecskék (PM10) hatására jelentősen megnő a légzőszervekben azoknak az enzimeknek (ACE2) a mennyisége, amelyek receptorain keresztül a koronavírusok bejuthatnak a sejtekbe.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a dohányzás következtében is megnövekszik az ACE2 mennyisége a szervezetben, amit különösen fontos tudnunk a november 19-i füstmentes világnap alkalmával.

Vagyis az autós közlekedésből és a dohányzásból származó PM10-szennyezettség egyaránt elősegíti a koronavírus-fertőzést, illetve súlyosbítja a betegség lefolyását.

Az ingyenes parkolás bevezetése következtében megnövekedő autóforgalom az egészségügyi kockázatok mellett a lakosságnak is komoly gondokat okoz, hiszen sokszor a saját lakóhelyük környékén sincs lehetőségük a parkolásra.

A káoszt pedig fokozza, hogy az egyre nagyobb létszámú autós számára a szabályos parkolás feltételei gyakran már nem adottak, így a szabálytalan parkolások aránya is jelentősen megnőtt. Egy-egy szabálytalanul parkoló autó pedig gyakran emberek százainak a közlekedését nehezíti meg, különösen a babakocsival vagy a kerekesszékkel közlekedőkét. Számos esetben pedig a zöldfelületeket is károsítják a rossz helyen parkoló autók.

A Levegő Munkacsoport ezért petíciót indított Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve, amelyben kérik, hogy vonja vissza a parkolási díjfizetés felfüggesztéséről szóló rendelkezést. Az ingyenes parkolás ugyanis hatalmas veszteségeket okoz a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt, miközben a levegő minőségére is nagyon rossz hatással van.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság