Játékkiállítás nem csak gyerekeknek az Óbudai Múzeumban

Hírek
Közzétéve:

kiállítás-játékNépessy Noémi igazgató a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta, hogy az intézmény a mostani „Játék a városban”tárlattal együtt három állandó kiállítással gyarapítja a kerület kulturális palettáját, a korábbiakban megnyitott „Egy város, három arca”helytörténeti tárlat , valamint a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, „a Goldberger” című  tárlat mellett.  A triplázó Óbudai Múzeum a fővárosban egyedülálló állandó játéktörténeti kiállítása az 1990 évek előtti polgári játékkultúrát színesen, izgalmasan kialakítva, interaktív elemekkel tűzdelve hozza el a látogatóknak.

A tárlat megnyitóján Népessy Noémi igazgató elmondta, hogy az Óbudai Múzeum már többször adott otthont különböző időszaki játékkiállításoknak. 2013-ban újra megfogalmazódott az igény mind a látogatók, mind pedig a múzeum részéről, ezúttal azonban újabb területeket is be kívánt vonni a tárlat kialakításához a múzeum szakmai vezetése. A megfogalmazódott kiállítótér és tárlat megvalósítását Bús Balázs polgármester is támogatandónak vélte, így  nagyrészt önkormányzati, valamint EMMI támogatással a teljes gyűjtemény legizgalmasabb elemeit összeválogatva közel 1200 darabot felvonultató tárlatot hoztak létre mintegy 330 négyzetméteren.

játékkiállítás„Fővárosi viszonylatban is az egyik legjobban megvalósított kiállítás jött itt létre mind történetiségében, mind kiállítástechnikájában. „- mondta köszöntő beszédében Dr. Vigh Annamária az Emberei Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közgyűjteményi Főosztályának vezetője. Izgalmas megközelítése a témának a játékok várostörténeti elhelyezése, amely mindenkinek üzen valamit, messze túlmutat az adott tárgyon. Képes az adott kor szokásait, életmódját, mentalitását tükrözni. A látogatókat tekintve is nagyon tudatosan felépített a tematika, egyszerre szólítja meg a gyerekeket és a felnőtteket is. Dr. Vigh Annamária beszéde végén úgy fogalmazott, az önkormányzati támogatás, a letisztult kiállítótér és maga a tárlat is példaértékű.

_MG_9065Csukás István író felhívta a figyelmét a résztvevőknek, hogy ugyan a játék a gyerekek birodalma és kifejezőeszköze,  általa ismerik és hódítják meg a világot, a felnőttek is voltak gyerekek. Beszédével kapcsolódott az előtte szólóhoz, miszerint a kiállítás hordozza a történelem üzenetét, a hagyományt és a személyes kapcsolódást, azaz a gyerekkort.

A tárlat a látogatók számára június 22-étől megtekinthető. Óbudai lakosoknak az intézmény más tárlataihoz hasonlóan, ingyenesen látogatható.

_MG_9155További információk az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény Facebook oldalán, valamint az intézmények honlapján található.

 

Fotó: Heti Válasz

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Közterület-felügyeletünk is ügyelni fog a gyermekek biztonságára az iskolák környékén

Hírek
Közzétéve:

Újra nyit a Plázs!

Hírek
Közzétéve:

Folytatódik a Kecske utcai játszótér felújítása