Jelmezes felvonulás, középkori zenék és táncok – Szent György napi Vigasságok Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Múzeum, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg ebben az évben először a Szent György napi Vigasságokat április 26-án és 27-én. Azzal a céllal, hogy Óbuda mára kissé elfeledett középkori múltját újra az érdeklődés középpontjába állítsuk.

A kétnapos program keretében a résztvevők többek között megismerhetik Nagy Lajos király és édesanyja, Piast Erzsébet királyné korának udvari életét, építészetét, művészetét, zenéjét, táncait, divatját. Mindezzel közel hozzuk a középkori Óbuda történelme mellett korabeli mindennapjait és ünnepnapjait is.

Ennek részeként április 26-án, pénteken 10 órától a Goldberger Textilipari Gyűjteményben rendezett konferencia keretében a téma szakértőitől hallhatunk előadásokat a korszakról, és a korabeli zenéből is kaphatunk ízelítőt. A konferencia ingyenes, de a helyszín korlátozott befogadó képessége miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.

Lovagi torna zenei kísérettel

Április 27-én, szombaton délelőtt 10 órakor látványos középkori történelmi menet indul a Fő térről a klarissza kolostor romjaihoz (a Mókus utcai Andor Ilona Zeneiskola udvarára), a visegrádi Szent György Lovagrend, a Musica Historica és a Sub Rosa régizenei együttesek, Nagy Gergely fidula-művész és az Óbudai Múzeum jelmezes munkatársainak részvételével, a menethez – akár jelmezben is – bárki csatlakozhat!

Az egykori kolostor területén és a környezetében levő kis parkban meghallgathatjuk a 14-15. század egyházi és világi zenéit, megcsodálhatjuk a korszak táncait, izgulhatunk a látványos lovagi torna párviadalain vagy épp a solymászbemutatón. Szakértő vezetéssel megismerhetjük a Piast Erzsébet királyné által 1334-ben alapított óbudai klarissza templom és kolostor történetét is.

Középkori kincsek a talpunk alatt

A szombati nap záró programjaként megtekinthetjük az Óbudai Múzeumba kölcsöntárgyként érkezett, Piast Erzsébet királyné személyéhez köthető 14. századi diósgyőri zárókövet és a gótikus piliscsabai Szűz Mária szobrot. Ezt követően a múzeum Pincetárlatában, tárlatvezetés keretében képet kaphatunk a Fő téren, a középkorban állt Árpád-kori Szent Péter és az 1349-ben felszentelt Szűz Mária templomok történetéről és Erzsébet királyné életéről.

Zárásképpen pedig megtekintjük a Szűz Mária templomot és Erzsébet királynét megidéző emléktáblát a Fő téren.

Mindenkit szeretettel várnak április 26-án és 27-én a Szent György napi Vigasságok programjaira! Részletekért látogassanak el az Óbudai Múzeum honlapjára.

Csatlakozzunk a történelmi menethez!

Csatlakozzunk a Szent György Napi Vigasságok április 27-i történelmi menetéhez! Ha nincs komplett középkori jelmez otthon, akár egy virágkoszorú, egy hosszú nyári ruha a nőknek, lányoknak, egy pajzs vagy sisak a fiúknak, bő ujjú fehér ing mellénnyel, övvel a férfiaknak, szintén felidézheti a kor hangulatát.

Találálkozzunk április 27-én 9 óra 30 perckor a Fő téren a Harrer Pál szobornál!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Parkolójeleket festünk több utcában is – útlezárás lesznek a következő héten

Hírek
Közzétéve:

Meseíró pályázat 2024: gyermeknapon jutalmaztuk a díjazottakat

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről