Jó hír: megkezdődött az aeroszolszennyezettség szintjének javulása

Hírek
Közzétéve:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint ma mind a PM10, mind a PM2.5 értékeiben csökkenés várható.

A következő három napban, csütörtökig az időjárási helyzet kifejezetten kedvez a légszennyező anyagok emelkedésének, fokozatos dúsulásának, az átkeveredés minimális mértéke miatt. Péntektől a PM10 és a PM2,5 értékek várhatóan jelentősen lecsökkennek.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra vonatkozóan jelenleg sem a vonatkozó EU-irányelv, sem magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó követelményt, csak egy évre vonatkozó határértéket (utóbbi 2020. január 1-jétől 20 µg/m3).

A 10 mikrométernél nagyobb aeroszolrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba.

Ennél még veszélyesebb hatású a 2,5 mikrométernél (μm) kisebb, ún. „kisméretű szállópor” frakció. A kisméretű szállópor hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

Az aeroszolok a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, amelyek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. Veszélyességük összefüggésben van szemcseméretükkel – a 10 μm-nél kisebb aeroszoloknál (PM10) veszélyesebb hatású azok 2,5 μm-nél is kisebb része, a PM2,5.

Forrás: Budapest portál

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság