Jövőre új rendszámtáblák lesznek hazánkban

Hírek
Közzétéve:

A Magyar Közlönyben jelent meg egy rendelet az új rendszámokról, amely szerint a négy betű két-két betűre tagozódik majd, közte a magyar címer lesz látható. Az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó lesz.

Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer és a H betű is kék háttéren.

Az új formátum a „zöld” és a szürke rendszámokra is vonatkozik majd.

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd. Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT.

Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra, erről azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

Az ITM közleménye szerint „a három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be”.

A közlemény szerint az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. A felmenő rendszerű bevezetés „semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli, a forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával fokozatosan váltják majd fel a régieket”.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság