Karácsony Gergely: A 2021-es fővárosi költségvetés a túlélés költségvetése

Hírek
Közzétéve:

“A főváros bevételeinek csökkenése a kormányzati elvonásokkal együtt kilenc évvel küldi vissza a várost az időben, a működési források a 2013-as szint alá kerülnek. A járvány, a válság és a kormányzati megszorítások hármas romboló hatása miatt Budapest 2021-es költségvetése a túlélés költségvetése” – mondta el a főpolgármester.

„De megvédjük a budapestieket, hogy a városra pakolt terheket ne nekik kelljen viselniük. Megvédjük a közszolgáltatásainkat. Mert ami eddig természetes volt – hogy elindul a busz, hogy elviszik a szemetet, hogy van ivóvíz a csapban, hogy a zöldfelületek kezelve vannak, hogy este égnek a lámpák az utcákon –, az ebben a helyzetben már nem magától értetődő, hanem komoly erőfeszítések eredménye.

Tavaly, a 2020-as költségvetés bemutatáskor kénytelen voltam elmondani, hogy a kormány a halántékunkra szorította a pisztolyt. Nos, azóta el is sütötte. A járvány 36 milliárdot, a válság 35 milliárdot, a kormány ezen felül 25 milliárdot vesz ki a budapestiek zsebéből jövőre – folytatta Karácsony Gergely – Minden önkormányzat szenved ettől a három romboló hatástól, mindenki érzi, hogy a városok kifosztása nem kormányzás. De értelemszerűen a legnagyobb csapás Budapestet érte.

Hogy megvédjük Budapestet, három fontos lépést teszünk. Először is: magunkon kezdjük a takarékosságot. Ezt szolgálja a fővárosi közszolgáltató cégek fúziója, a politikai állásokon való spórolás. De ez nem elég, ezért hozzá kell nyúlnunk a város tartalékaihoz, mert azok felhasználásával biztosíthatók csak a budapestieknek járó közszolgáltatások. Harmadrészt létrehozzuk a Budapesti Védelmi Alapot, hogy legyen módunk reagálni a járvány, a válság és az Orbán-kormány kiszámíthatatlanságára. Ugyanakkor továbbra is védekezünk a járvány ellen, ezekben a napokban indul például a főváros átfogó tesztelési programja is a kerületekkel közösen.”

“A kormány helyett tesszük a dolgunkat. Védekezünk a válság ellen, megtartjuk az álláskeresők támogatásait, segítjük a bajba jutott budapesti vállalkozásokat. És védekezünk a kormányzati megszorítások ellen, mert nem hagyjuk, hogy a rossz kormányzati válságkezelésnek a budapestiek lássák kárát” – tette hozzá a főpolgármester.

Véleménye szerint több megoldás is létezik az önkormányzatok, köztük Budapest súlyos költségvetési helyzetére:

  1. Az egyik az európai uniós válságkezelő segítség lehetne, de azt éppen vétózza az Orbán-kormány.
  2. Megoldás lehetne a visszatérítendő európai támogatások bevonása a fejlesztésekbe, de ahhoz a kormány engedélye kellene, és azt nem adja.
  3. Segítene, ha változna a kormány hozzáállása, ha nem az Orbán-kormány lenne az egyedüli Európában, amelyik a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja a településeket. De Karácsony Gergely szerint ennek a változásnak nincs jele.

“Ha a kormány hozzáállása nem változik, megoldás lehet, ha a kormány változik. Addig is, tesszük a dolgunkat, megvédjük Budapestet. Méghozzá a közösség erejével. Mert ez a legnagyobb erő. Legyőzhetetlen” – foglalta össze a főpolgármester.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság