Karácsony Gergely: Káoszt okoz Budapesten az ingyenes parkolás

Hírek
Közzétéve:

A főpolgármester posztjában leírja, hogy több kerületi polgármester, kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt hozzá fordultak, hogy közösen, a fővárossal együtt találjanak megoldást arra a helyzetre, amit az ingyenes parkolás okozott Budapesten. „Káoszt okoz a nagyvárosokban, így Budapesten is – elsősorban a belvárosi kerületekben – az ingyenes parkolás” – olvasható a bejegyzésben.

Karácsony Gergely ezt követően felsorolja a lehetőségeket:

  • Mindenekelőtt világossá kell tenni: a problémát az tudja megoldani, aki okozta. A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének. Friss adatok bizonyítják viszont, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségeknek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető – az ingyenes parkolásnak ehhez inkább van némi köze. Ha a döntés előtt nem sikerült, legalább most, amikor az okozott problémák látványosak, ideje lenne egyeztetni az önkormányzatokkal
  • Az ingyenes parkolás azért okoz súlyos problémákat, mert több az autó, mint amennyi a parkolóhely. A belvárosi kerületekben ezt tetézi, hogy több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely. Megoldást kell erre találni, méghozzá hosszú távon, a járvány utáni időkre is. Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán már hosszabb ideje dolgozik a fővárosi önkormányzat.
  • Az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövid távon megoldást jelenthet a parkolóhelyek számának bővítése. Ennek érdekében a főpolgármester felkérte az állami intézményeket, a bevásárlóközpontokat és a nagy áruházláncokat, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között. Ezt azonban véleménye szerint rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelhetné.
  • Emellett véleménye szerint Budapest tehermentesítéséhez hozzájárulna az is, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-s körgyűrű használatát is ingyenessé tenné.

A főpolgármester végül összefoglalja: ha van valami haszna az észszerűtlenül elrendelt ingyenes parkolásnak, akkor az az, hogy nyilvánvalóvá teszi a problémákat, amelyekkel hosszú évek óta együtt élünk, és amelyek most már halaszthatatlanná teszik a budapesti parkolási rendszer átalakítását.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság