Képviselő-testületünk megtartotta rendes ülését ‒ Növeltük a szakrendelő támogatását

Aktuális Kiemelt hírek
Közzétéve:

Kezdeményezzük a dohányboltok működésének korlátozását, a rezsikrízis miatt jelentősen növeltük a szakrendelő támogatását, mondta el dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Döntöttünk a közterületi díjszabások 2023-as módosításáról. Átlagosan 10 százalékkal növeltük a közterületi használat kerületi díjait, ami jelentősen elmarad az inflációtól. Emellett jelentősen emeltük a közterületen kihelyezett reklámok díját is.

Határoztunk arról is, hogy a mikromobilitási eszközöket csak a kijelölt helyeken lehet elhelyezni, az önkormányzatunkkal kötött megállapodás alapján. Ebben a kérdésben egyhangúlag hozott határozatot a testület, sajnos azonban a közterületidíj-szabályok, így a reklámozók díjának emelését nem támogatta a Fidesz, valamint az ebben a kérdésben velük együttműködő Rózsa László független képviselő, aki – egyedüliként – azt sem támogatta, hogy a kószán heverő elektromos rollerek helyzetét rendezzük (tartózkodott a rendelet végszavazásakor).

A képviselő-testület egyhangú szavazással módosította a védett övezetben történő parkolás  rendjét azért, hogy ennek szabályozása egyértelműbb legyen.

Sajnos több dohánybolt árusít este 10 óra után is szeszes italt, amire törvény ad lehetőséget. Ennek következménye, hogy számos esetben tapasztalhatnak az itt élők hangoskodást, továbbá más, sokaknak nem tetsző, zavaró tevékenységet éjszaka a közterületeken. Kezdeményeztük, hogy megtilthassuk a dohányboltok számára is, hogy este 10 óra és reggel 6 óra között szeszes italt árusíthassanak. Javaslatomat a képviselőt-testület egyhangú szavazással támogatta.

Önkormányzatunk 14 igen szavazattal ismét elfogadta, hogy azok az óvodai dolgozók, akik részt vesznek az év során megszervezett sztrájkokban, a sztrájk miatt esetlegesen kieső munkaért visszakapják bérüket. Álláspontunk szerint a sztrájk alapjog, annak lehetőségét biztosítani kell. A Fidesz képviselői és a velük ebben a kérdésben együttműködő Rózsa László Péter független képviselő a szavazástól távol maradt.

A közétkeztetést végző Sodexo Magyarország Kft.-vel érvényben lévő szerződésünk 2023. június 30-án lejár, ezért döntöttünk új közbeszerzési eljárás indításáról.

A kormány által előidézett rezsikrízis miatt mérsékeltük a hozzánk forduló bérlőnk bérleti díját (Hello Wood Zrt.), más épületeken pedig támogattuk a bérlőink (GS Római Tenisz Club Kft. és az Óhegy Egyesület) kérelmét energetikai beruházásokra, ahogyan támogattuk a Béres József Általános Iskola hasonló kérését is.

Mintegy 90 millió forinttal emeltük a Szent Margit Rendelőintézet támogatását, hogy a megnövekedett rezsi összegét kompenzáljuk. Ez az összeg kizárólag az eddigi emelkedés fedezésére szolgál, a jövő évi rezsinövekmény ennek sokszorosa.

Testületünk egyhangú döntéssel kinevezte Gálfi Ágnest – a múzeum korábbi helyettes igazgatóját, jelenlegi ideiglenes igazgatót – az Óbudai Múzeum élére. A kinevezéséhez ezúton is gratulálok.

Zárt ülés keretén belül döntést hoztunk a szociális kérelmekről, majd a kérdések következtek. Ellenzéki képviselők érdeklődtek arról, hogy az önkormányzat kompenzálja-e a háziorvosokat a jelentős összegű rezsinövekedés kapcsán. Az ügy előzménye, hogy számos háziorvos az önkormányzat segítségét kérte az elszabadult rezsiárak miatt. Az ülésen elmondtam: nem az önkormányzat, hanem a kormány hárítja át a háziorvosokra a rezsit azzal, hogy kivette a háziorvosokat (az önkormányzatokkal együtt) a rezsitámogatotti körből, ám az így megnövekedett költségeiket nem ellentételezi. A kormányzat vonta meg a rezsitámogatást, ő is tudja visszaadni azt.

Kérdés érkezett a kulturális intézmények nyitvatartásáról is. Dr. Kiss László elmondta, mind a könyvtárak, mind az OKK nyitva tart jövőre is – szemben a fideszes kerületekkel –, azonban a kormányzati rezsikáosz miatt takarékossági intézkedéseket vezetünk be, amelyek érintik a békásmegyeri, a csillaghegyi és a kaszási intézményt. Ezek részletei az intézmények üzleti terveiben lesznek megtalálhatók.

Kérdés érkezett továbbá a Sujtás utcában a Fővárosi Önkormányzat által elbontott buszmegállóval kapcsolatban is, amely ügyben a polgármester a buszmegálló visszaállítását fogja kérni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság