Kerekasztal az áldozatvédelem kerületi lehetőségeiről

Hírek
Közzétéve:

A kezdeményezés célja a bűncselekmények áldozataivá vált személyek minél hatékonyabb, helyi szintű segítése.

Állami, önkormányzati, illetve civil szervezetek is többször találkozhatnak munkájuk során olyan emberekkel, akik valamilyen bűncselekmény kárvallottjai lettek. E találkozások során szerzett tapasztalataik szervezetek, intézmények közötti megosztása, hatékonyabbá teheti az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítési munkát.

Az alakuló ülésen Bús Balázs polgármester kiemelte, hogy a kerületben már több példa van az önkormányzat, az intézmények, ill. civil szervezetek kiváló együttműködésére, melyet ezen a területen is érdemes erősíteni. Trenkáné Csom Henrietta rendőr-alezredes asszony, a III. kerületi Rendőrkapitányság munkatársa, példaként annak a fiatalkorú lánynak esetét említette, akinek támadója elvágta a torkát egy lépcsőházban. Bár a támadást túlélte, súlyos pszichés traumát szenvedett. A nyomozati szakasz lezárása, majd a büntetőeljárás befejezése után a rendőrségnek megszűnt a feladata, az ügy az ő szemszögéből sikerrel zárult. A lány, azonban a korábbi megszokott életvitelét nem tudta folytatni, segítségre volt szüksége. Itt kapcsolódott be a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület, mely segítséget tudott nyújtani a plasztikai, korrekciós műtétek elvégzésében.

Pálvölgyi Ákos, a Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály vezetője rövid összefoglalójában ismertette az Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (ÁSZER) létrejöttének előzményeit, modelljének részeit, majd elfogadták Óbuda–Békásmegyer ÁSZER Szervezeti és Működési Szabályzatát. Az ÁSZER elnöke Dr. Gallóné Nagy Judit, a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetője, koordinátora Törzsökné Góczán Emese, a Szociális Szolgáltató Főosztály ügyintézője lett.

A projektben együttműködő szervezetek kapcsolati modelljének mintája:

áldozatvédelmi3

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság