Kérelmek, határidők, ügyintézés: fontos információk az április 3-i választásokkal kapcsolatban

Hírek
Közzétéve:

A mai napon, azaz 2022. január 26-án kezdődik a választási értesítők kiküldése azoknak a választópolgároknak, akik legkésőbb a szavazás napját megelőző 67. napon a szavazóköri névjegyzékben szerepelnek. Őket a Nemzeti Választási Iroda az értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételről.

Választópolgárként és uniós állampolgárként a magyarországi választásokhoz kapcsolódóan számos ügyben van lehetőség kérelmet benyújtani.

Külhoni magyar állampolgárként vagy nemzetiségiként regisztrálhat a választásokra, mozgóurnát igényelhet a szavazásához, illetve a lakóhelyétől eltérő szavazókörben vagy külföldön való szavazáshoz is kérelmet nyújthat be. A benyújtható kérelmek közül aszerint választhat, hogy rendelkezik-e magyarországi lakcímmel.

A kérelmekkel kapcsolatos ügyintézésről itt olvashat.

Holnaptól, azaz 2022. január 27-től lehet több, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmet benyújtani a választási irodáknál. Ilyen kérelmek lehetnek többek között:

  • mozgóurna igénylése online, levélben vagy személyesen,
  • átjelentkezés másik szavazókörzetbe,
  • külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása vagy éppen a külképviseleti névjegyzékből való törlési kérelem benyújtása.

A Nemzeti Választási Irodának a választásokhoz kapcsolódó minden fontos dátumát, határidejét ITT találják.

Az NVI honlapján természetesen az országgyűlési választásokkal kapcsolatos minden fontos és hasznos információ megtalálható. Tájékozódhatunk a választópolgárok számáról, az egyéni választókerületekről, arról, hogy hol és hogyan szavazhatunk, de megtalálhatók itt a Területi Választási Irodák elérhetőségei is.

Budapest III. kerület (10. számú OEVK) szavazóköreinek számát ezen a linken találják.

Budapest 04. számú OEVK pedig ezen a linken.

Itt tájékozódhatnak az akadálymentes szavazókörök listájáról, a települési szintű lakcímmel rendelkezők, az átjelentkezők és a külképviseleti szavazatok számlálására kijelölt szavazókörök helyszíneiről is.

 

Forrás: Nemzeti Választási Iroda

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság