Kérj segítséget! – Szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének világnapja

Hírek
Közzétéve:

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja. Mert az öngyilkosságok valóban megelőzhetőek. Érintettek, családtagjaik, környezetükben élők kérjenek segítséget! Mutatjuk a telefonszámokat is, amelyeken a nap 24 órájában fogadja szakember a krízishelyzetben lévők hívását.

„Az öngyilkos nem meghalni akar, hanem másképpen élni!” hangsúlyozzák a szakemberek. Valóban, ilyenkor a krízishelyzetbe jutott ember egyedül nem talál kiutat, és ilyenkor időt kell nyerni, és segítséget kell kérni. Erre hívja fel a figyelmet a sárga szalag is, amely az öngyilkosság-megelőzési tudatosság jelképe, és számos országban viselik e napon.

Gyanújelek és sérülékeny csoportok

Az öngyilkosság megpróbálását rendszerint jellemző viselkedés vagy éppen viselkedésváltozás előzi meg, ezt szintén kiemelik a lelki egészséggel foglalkozó szakemberek. Ilyen lehet például a hangulati ingadózás, reménytelenség érzése, esetleg meg is fogalmazódik: „már nincs értelme az életemnek”, és a mindennapi dolgok iránt éppúgy, mint a korábban kedves elfoglaltságok iránt elveszhet az érdeklődés.

A megelőzésben szintén segítségünkre lehet, hogy tudjuk mely csoportok tagjai különösen veszélyeztettek, sérülékenyek. A befejezett öngyilkosságok hátterében az esetek háromnegyedében kezeletlen pszichiátriai betegség, elsősorban depresszió áll.

Egyedül nem tudom megoldani a konfliktusaimat, segíts!

Az öngyilkosság kockázati tényezői között a második helyen a szenvedélybetegségek vannak: a szerhasználat, azaz az alkohol-, gyógyszer-, drogfüggőség mellett az olyan viselkedési zavarok, mint a túlzott mértékű szerencsejáték, szintén rizikófaktorok. A szomorú statisztika harmadik helyén az időskori öngyilkosságok állnak, hiszen az ebben az életkorban megszaporodó idült betegségek, az elmagányosodás, mind-mind rontják az életminőséget.

Tehát az öngyilkosságra, mint egy betegség, a depresszió legsúlyosabb szövődményeként tekintsünk. És minden kíséreltet vegyünk komolyan, hiszen azok üzennek: egyedül nem tudom megoldani a konfliktusaimat, segíts!

A segítségre szorulók éjjel-nappal, minden hálózatból ingyenesen, anonim hívhatják a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) számát: 116-123.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ ajtaja pedig a gyermekektől az időskorúakig minden harmadik kerületi lakos előtt nyitva áll. Munkatársai napi 24 órában elérhetők készenléti ügyeletük telefonszámán: +36 20 576 98 10.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság