Kérjük vissza az elvett forrásokat, hogy a Csobánka téri szakrendelő felújítása folytatódhasson! – A polgármester kiáll a kerületi egészségügyért

Hírek
Közzétéve:

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a mai napon levelet küldött kerületünk országgyűlési képviselőinek, Szabó Tímeának és Varga Mihálynak.

A levélben felháborodásának ad hangot, amiért a kormány döntése értelmében a Csobánka téri szakrendelő (Szent Margit Rendelőintézet) megújítására szánt forrásokat elvették kerületünktől – bármiféle egyeztetés nélkül –, emiatt a kormány veszélyezteti Óbuda-Békásmegyer egészségügyi ellátórendszerét.

A polgármester arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az elvont forrásokat visszaadják, és a megkezdett fejlesztések folytatódhassanak.

Dr. Kiss László személyesen is ellátogatott a Csobánka térre, ahonnan videófelvételen jelentkezett be. (A videó cikk alján megtekinthető.)

 

A polgármester az alábbi levelet küldte el a mai nappal:

 

Tisztelt Képviselő Asszony! / Tisztelt Miniszter Úr!

Sajnálattal értesültem a Magyar Közlöny 2020. december 31-i számában megjelent 2067/2020. (XII.31.) számú Kormányhatározatról, amellyel a kormány egyoldalúan módosította az Egészséges Budapest Program keretén belül megvalósítandó, a kerületi szakellátás modernizációjára irányul projektünket. A fejlesztés a Vörösvári úti és a Csobánka téri szakrendelő megújítását célozta. Ehhez képest a kormány döntése közel 3,5 milliárd forintot von el a kerületi egészségügy fejlesztésétől és nagyvonalúan – továbbá egyoldalúan – megemeli a kerületi önrészt is. A Kormány decemberi döntése értelmében ugyanis az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat számára az 1286/2018.(VI.25.) számú Kormányhatározatban megítélt 5.150.194.700 Ft összegű támogatás helyett mindösszesen 1.687.592.000 Ft támogatási forrást biztosít a Szent Margit Rendelőintézet fejlesztéséhez kapcsolódóan megvalósuló járóbeteg-szakellátás fejlesztésére és a fejlesztés immár csak a Vörösvári úti telephely felújítását, orvostechnológiai eszközök beszerzését és informatikai fejlesztését tartalmazza.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy arra sem méltatják a kerületi önkormányzatokat, hogy egyeztessenek a minket is érintő kérdésekről és egy futó fejlesztés szétveréséről. Döbbenetes és elfogadhatatlan azt a gyakorlat, amely a már folyamatban lévő és a kormányzat által jóváhagyott Csobánka téri fejlesztést és annak forrásait egyoldalúan veszi el a kerületünkről.

A harmadik kerület egyik országgyűlési képviselőjeként, kérem, tegyen meg mindent azért, hogy a kormányzat azonnal intézkedjen a források visszaadásáról és a megkezdett fejlesztés kiszámítható folytatásáról.

Óbuda-Békásmegyer, 2021. január 7.

 

Üdvözlettel:

dr. Kiss László

polgármester

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság