Két éves a közösségi tervezés

Hírek
Közzétéve:

2015-ben új időszámítás kezdődött Óbuda-Békásmegyeren. Ebben az évben döntött úgy az önkormányzat, hogy egyedülálló partnerséget alakít ki a kerület lakóival, vagyis a parkok és terek újratervezését az első lépéstől a tervek elkészültéig a lakókkal, használókkal közösen hajtja végre.

Ennek a közösségi tervezésnek nevezett, Nyugat-Európában bevett gyakorlatnak a lényege, hogy városfejlesztési szakemberek kijelölik a fejlesztendő közterületeket, meghatározzák, hogy mit – például közparkot, sportparkot vagy játszóteret – érdemes létrehozni az adott területen, majd az önkormányzat felveszi a kapcsolatot a környékbeli lakosokkal, civil szervezetekkel és más érintettekkel. Az igényeket először kérdőívekkel mérik fel, majd mindenki előtt nyitott találkozók, workshopok keretében vitatják meg a problémákat, s egyeztetik az elképzeléseket. A résztvevők a felmerült javaslatokat összefoglalva igyekeznek olyan kompromisszumos megoldást találni, amelyet valamennyien el tudnak fogadni, majd a projektben közreműködő tervezők elkészítik a tervvázlatokat, és mielőtt a végleges tervek megszületnének, ezeket a terepen is bemutatják a lakóknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy átlagosan 4-5 (de esetenként akár 10) alkalommal találkoznak a tervezés iránt érdeklődő helyiek és a szervezők, és a tematikus, egymásra épülő találkozók során formálódik az adott köztér új arca.

Az első közösségi tervezések 2015 áprilisban indultak el az Óbuda–Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. koordinálásával, többek között a békásmegyeri Táncsics Mihály park, a Szépvölgyi úti park, illetve a Holdudvar park rehabilitációjával. Azóta több másik közterület is sorra került, és az idei évben is folytatódik a munka. Az elmúlt két évben összesen 16 területen kezdődött el a tervezés, amelyek mindegyikénél elkészültek a koncepciótervek. Az idei évben sok helyen már a kivitelezés is megindul: áprilisra megszületik a hegyvidéki családok által kezdeményezett Ilonka utcai játszótér, tavasz végén elindulhatnak a munkálatok az aranyhegyi Mészkő parkban, az év második felében pedig – az elképzelések szerint – sor kerül a Szépvölgyi úti park és a Vörösvári úti Szent Margit Rendelőintézet környezetének megújulására is.

A közösségi tervezés sikerét látva az önkormányzat újabb témákban keresi partnerséget a kerületi lakókkal. Tavaly óta már a forgalomtechnikai tervezésekbe is bevonja a helyieket, hamarosan pedig a kerületi építési szabályzat előkészítésében is részt lehet venni. Természetesen minden ilyen esetben az önkormányzat biztosítja a szakmai hátteret is, vagyis garantált, hogy a fejlesztések a lakossági igényeket tükrözve, ugyanakkor professzionális hozzáértéssel kerülnek megtervezésre.

Az aktuális tervezésekről további tájékoztatás a kozosentervezunk.obuda.hu oldalon. 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság