Két tanösvényt adtak át a napokban

Hírek
Közzétéve:

Aquincum-Mocsáros Egyesület a fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatán nyert összegből és saját forrásokból alakította ki tanösvény útvonalát.

A tanösvény kiváló lehetőséget teremt a kerületi iskolák számára, hogy helyben tartsanak természetismereti, biológia órákat is. Mindkét ösvényen élnek ritkaságszámba menő növényfajok, társulások.
Az átadáson Bús Balázs polgármester megköszönte az Aquincum-Mocsáros Egyesület elnökének,Mihályfy Klárának, hogy a kerületiekért ennyit fáradoztak.

„Meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk” – idézte  Simone Weil gondolatát, majd hozzátette: Az egyesület, pontosan ebben a szellemben tevékenykedik már évek óta, és ezzel a fejlesztéssel a kerület, saját természeti kincseit mutatja meg az érdeklődőknek.

A nemzeti színű szalag átvágása után, Dukay Igor a tanösvény-projekt szakmai igazgatójának vezetésével elindult az első csapat, hogy a 4km-es szakaszt végigjárja. A Mocsáros-tanösvény első táblája az Egyesület Gladiátor utcai játszóterén áll. Cím: 1031 Gladiátor utca 33. számú házzal szemben lévő családi pihenőpark és játszótér (házszám nincs).
A tanösvény egy nyolcas alakot ír le, a táblákon fel van tüntetve az útvonal térképe is. A könnyebb tájékozódás kedvéért fehér alapon piros T betűvel van jelölve a teljes útszakasz.
Az utolsó, VII. állomás az Aquincumi hév megállónál lévő amfiteátrum.

A Csúcshegyi tanösvény megnyitóját az ürömi vasúti megálló mellett tartották. Kádár Péter az Egyesület elnöke és Szabó Magdolna önkormányzati főtanácsadó mondott köszöntőbeszédet és adta át a hat állomásból álló túraútvonalat.

„A csúcshegyi tanösvény kijelölése és létrehozása része  az Önkormányzat 2012. évi Környezetvédelmi és Cselekvési Programjának, ezért különösen büszkék lehetünk rá, hogy egy civil kezdeményezés és az önkormányzat törekvései a  tanösvény a létrehozásával, teljesen egybeestek”- mondta köszöntőjében a főtanácsadó asszony. Az ösvényt a „Menedék a Csúcshegy Barátainak Egyesület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával valósította meg.

1. állomás Vasút a Solymárvölgybe


2. állomás: Az Ecker kereszt


3. állomás: A Római kút


4. állomás: Híd a Harsánylejtőn


5. állomás: A csúcshegyi kápolna és pihenőház


6. állomás: A volt csúcshegyi menedékház

A Csúcshegy mint a félnapos-napos gyalogtúrák egy állomása már a múlt század elején bekerült a turisták útiterveibe. Ezzel a mostani fejlesztéssel még szervezetebbé és tartalmasabbá válhat a kirándulók programja. A tanösvények kialakításával,  az Önkormányzat azt a célt igyekszik megvalósítani, hogy a kerületi óvodásokban és iskolásokban a környezettudatos gondolkodást elmélyítse.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság