Kevesebb karácsonyi fény, kevesebb korcsolyázás ‒ Spórolásra kényszerülünk adventkor is

Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

Idén is szeretnénk méltóképpen, közösen ünnepelni adventkor itt, a harmadik kerületben. Takarékossági stratégiánk részeként azonban, van, amiről le kell mondanunk. Így a hagyományos karácsonyi díszkivilágítás költségeit is szűkebbre szabtuk, és jégpályáink nyitvatartását is lerövidítettük.

 

Az energiaválság, a meredeken emelkedő rezsiköltségek és az infláció, ahogyan a háztartások, úgy az önkormányzatok költségvetését sem kíméli. Így Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is igyekszik minden lehetőséget megragadni, és a takarékosabb és energiahatékonyabb megoldásokat választani.

 

Szerényebb kivilágítás tisztább levegő

Lássunk néhány példát, hogy a fentiek alapján hogyan alakul a harmadik kerületben a karácsonyi díszítő kivilágítás advent heteiben.

Több helyszínen nem lesz díszkivilágítás: a Kolossy téren, a Pethe Ferenc téren, Csillaghegyen és a Csobánka téren. Ezekkel az elengedésekkel jelentős energiafelhasználást spórol meg önkormányzatunk a tavalyi évekhez képest. (Hogy ez forintosítva mekkora megtakarítást jelent, egyelőre nem tudjuk, várjuk a szolgáltatótól az erre vonatkozó pontos adatokat.)

A Fő tér díszkivilágítása és Békásmegyer Közösségi tér világítását is csak 17 órától 22 óráig fogjuk üzemeltetni, és utána lekapcsoljuk. Míg ezt korábban a közvilágításhoz igazítottuk.

Mindezekkel a takarékosságot célzó intézkedésekkel mintegy hatvan százalékkal kevesebb villamos energiát használ fel önkormányzatunk az Advent Óbudán rendezvénysorozat idején, az előző esztendő azonos időszakához képest. Az energiahatékonyság mellett a fenntarthatóságért is sokat teszünk a világítás szerényebbre vételével, hiszen ezzel jelentősen csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást.

És szintén a díszkivilágításhoz kapcsolódó költségmegtakarítás az, hogy a díszítőelemek kihelyezéséről lemondva szintén jelentős pénzösszeg marad a kasszában, és fordítható másra.

 

Január közepéig lesznek nyitva jégpályáink

És néhány közterület, ahol a kerületben nem mondunk le korábbi szolgáltatásainkról: a Fő téren éjszakákra megtartjuk a karácsonyfánk világítását. És bár a díszkivilágítás pompája idén elmarad, de a hagyományokat tisztelve állítunk kerületünk főbb terein karácsonyfákat fényfüzérrel ellátva, melyek akárcsak a Fő téren, éjszaka is világítani fognak: a Csobánka téren, a Pethe Ferenc téren, Csillaghegy, a Kolossy téren, a Római téren és a Békásmegyeri Piacon.

Óbuda-Békásmegyeren annak szintén szép hagyománya van, hogy az Advent Óbuda rendezvénysorozatunk keretein belül két helyszínen nyitunk meg ingyenesen látogatható jégpályákat. Ebben a szezonban azonban az elmúlt évtől eltérően, rövidebb ideig, 2023. január 15-ig üzemelnek jégpályáink, szintén az említett, az önkormányzatunkat érintő gazdasági nehézségek miatt.

 

Budapest és Bécs is a fényeken spórol

Lehetőségeinkhez képest igyekszünk méltó és élményekben gazdag adventi közösségi együttlétet teremteni itt, a harmadik kerületben. Miközben azt is látjuk, hogy környezetünkben más városok, önkormányzatok szintén a karácsonyi díszkivilágítás lecsavarása, azaz az energiaspórolás mellett döntöttek.

Budapest önkormányzata az idei évben nem építi ki a karácsonyi díszítő kivilágítást az általa kezelt helyeken. A Fővárosi Közgyűlés döntött így, szintén a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre, az energiakrízisre tekintettel.

A közgyűlés határozatát a budapestiek egy részének véleménye is támogatta, tudtuk meg, miután Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán arra kérte a fővárosiakat, mondják el, mit gondolnak: spóroljunk-e a díszkivilágítással. A döntéssel a főváros több mint 28 millió forintot takarít meg az idei adventi időszakban.

Tőlünk nyugatabbra is elérte az energiaspórolás a karácsonyi fényeket. Bécsben például a Ring az idei adventkor, a korábbiaktól eltérően, nem borul fénybe. A híres karácsonyi vásáron pedig egy órával később gyúlnak ki a díszítő fények.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság