Ki gondolta volna, hogy a Ki gombolta volna? ily sikeres lesz?! – Az Év Kiállítása 2023 díjat nyert az Óbudai Múzeum

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című időszaki tárlata kapta az Év kiállítása 2023 díjat. A múzeum munkatársait elkísértük a díjátadó szakmai konferenciára, és gratulálunk a rangos elismeréshez!

Az Év Kiállítása 2023 díjakat november 14-én adták át a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, amellyel évről-évre muzeális intézményeket jutalmaz, kiállításaik megvalósításában megmutatkozó tudományos felkészültségük, kreativitásuk és a közönséggel való kapcsolatteremtő képességük alapján.

Tizenhat kiállítás pályázott

Az idei évben két kategóriában folyt a megmérettetés: 10 millió forint alatti, illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályázhattak az elismerésre. Tizenhat jelölt indult a rangos elismerésért folyó versenyben.

A 10 millió forint alatti kategóriában pályázott a harmadik kerületi Óbudai Múzeum a Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című időszaki tárlatával. A kiállítást dr. Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum tudományos titkára és kutatási projektvezető, az Év Kiállítása Díj Bizottság elnöke így mutatta be írásában:

„…a gombot mint tárgyat különféle összefüggésrendszerekben vizsgálja”

„… egy mindennapi tárgytípus szellemesen kivitelezett, kultúrtörténeti szempontú bemutatása. E mindennapi viseletkiegészítő történetének, a »gombkutatásnak« ismertek angol és német nyelvű tudományos feldolgozásai, azonban ez a kiállítás kifejezetten a magyar vonatkozásokra fókuszál.

A tárlat apropóját a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe ajándékozással került, a teljes 20. századot átívelő, az egyes korszakok mindennapi viseletét hűen reprezentáló gombgyűjtemény adta. A teret behálózza az a színes gondolattérkép, ami a gombot mint tárgyat különféle összefüggésrendszerekben vizsgálja.

A kiállításon az anyaghasználat és technológia sokszínűsége mellett megismerkedhetünk egyes viseletek (pl. egyenruhák, főnemesi öltözékek) gombokon keresztül képviselt jelentésrétegeivel is.”

Köszönjük az alkotók munkáját!

A díjat dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Gálfi Ágnes, az Óbudai Múzeum igazgatója vette át. dr. Kiss László az ünnepségen megjelentek előtt is méltatta és megköszönte a Ki gombolta volna? kiállítás alkotóinak és minden kollégának a munkáját, aki hozzájárult a közönség szeretete mellett a szakma elismerésének elnyeréséhez.

Így többek között gratulált a díjhoz Polgár Mónikának, a kiállítás kurátorának, a múzeum történész-muzeológusának elhivatott és magas színvonalú munkájához, amellyel a kiállítást megalkotta. Továbbá kiemelte, hogy szintén köszönettel tartozunk Viszket Zoltánnak, az Óbudai Múzeum korábbi igazgatójának, aki útjára indította a kiállítás előkészületeit, ahogyan Gálfi Ágnesnek is, a jelenlegi igazgatónak, aki a megvalósuláshoz adta támogató munkáját.

Tekintsük meg a digitális tárlatvezetést!

A múzeum minden dolgozójának hálásak vagyunk a közreműködésért, hiszen tudjuk, hogy egy kiállítás létrejöttéhez valamennyiük kapcsolódó munkájára szükség van. Természetesen a kivitelező, tervező MNU kreatív csapatának szintén köszönjük a részvételt, hiszen az együttműködés révén a csapat tagjainak ötletei és a múzeum munkatársainak szakértelme találkozott, és megszületett a most díjazott kiállítás.

Gratulálunk minden munkatársnak, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a Ki gombolta volna? Az Év Kiállítása 2023 rangos elismerésben részesül.

Aki esetleg nem látta a kiállítást, vagy meglátogatta és szeretné felidézni a gombok világának hangulatát, az itt megtekintheti a Ki gombolta volna? digitális tárlatvezetését

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság