Ki kell vágnunk, de pótolni fogjuk a kidőléssel fenyegető fát – Tájékoztatót is erősítettünk a fa törzsére

Hírek
Közzétéve:

„Igen, az ilyen hírek mindig mindannyiunkat szomorúvá tesznek – mondja dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze. – Tudjuk, a növényeknél éppúgy, mint minden élő szervezetnél, az élet véges. S mivel városi környezetben vagyunk, így a haldokló, veszélyhelyzettel fenyegető fákról is kötelességünk gondoskodni, élet- és vagyonbiztonsági okokból nem hagyhatjuk azokat magukra, hanem ki kell vágnunk. Ráadásul esetünkben, a Gyűrű utcában az érintett, kidőléssel fenyegető fa éppen egy általános iskola szomszédságában van.”

Nem is tehetne másként a kerületi önkormányzat, hiszen jogszabály, a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről 7§ (2) rendelkezik így:

„A jegyző a fás szárú növénnyel rendelkezni jogosultat a fás szárú növény kivágására kötelezi, ha a fás szárú növény az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti, és e veszély másként nem hárítható el.”

A fakivágás helyszíne a harmadik kerület Gyűrű utca 24., a panelház és az általános iskola közötti rész.

„Szakvéleményemben is leírtam, hogy a nyárfa törzse megdőlt. S mivel lombja teljesen felkopaszodott, súlypontja magasan van. Az erős szél is könnyen belekaphat, hiszen környező házak nem védik, ráadásul az iskola épülete felé billen – fűzi hozzá dr. Kerényi-Nagy Viktor. – A korábbi koronametszések helyei mára bekorhadtak, a törzsön pedig több bükkfatapló is jól látható (e gombafaj egy seregnyi lombos fát támad meg). Azt szintén tudnunk kell, hogy a nyárfák testének szerkezete úgynevezett puhafa, tehát könnyen törik. Így mindenki megértését kérjük azzal kapcsolatban, hogy a fa kivágása mellett döntöttünk, közös biztonságunk kívánja ezt.”

Minderről a fa törzsére erősített tájékoztató is informálja az arra járókat és a környéken élőket. Az ilyenkor szükséges dokumentációt önkormányzatunk összeállította, és a kivágás napján megküldi a Kormányhivatal részére. Szintén jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve a kivágott fát pótolni fogjuk. Továbbra is elköteleződve a zöldkerület ügye mellett.

Térképen jelölve.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság