Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – Április 22. a Föld napja

Hírek
Közzétéve:

Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld napja Nemzetközi Hírközpontot, hogy a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától a falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában.

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

Miért is van szükség a Föld napja mozgalomra? Az emberiség túlterjeszkedik, túlfogyaszt és beavatkozik a természet évezredes egyensúlyába. Veszélyeztetjük a vadon élő állatokat, köztük a beporzó rovarokat, a növényeket. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért az étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Ezzel nemcsak a környezetünkben okozunk jóvátehetetlen károkat, hanem mi magunk is sebezhetővé válunk.

Mit tehetünk? Nagyon is sok mindent. A Föld napja jelmondata a „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” éppen erre utal. Egyénileg, a saját mikrokörnyezetünkben sokat tehetünk azért, hogy lépjünk a fenntartható, élhető, a környezetünket is élni hagyó életmódért.

Az egyik első lépés, hogy tudatosan gondoljuk át, hogyan is élünk. Az ökológiai lábnyomunk méretének ismerete fontos lépés lehet. Erre sokféle kalkulátor létezik, kettőt itt is megmutatunk:

Angol nyelven itt (a képre kattintva érhető el a link):

 

Magyar Nyelven pedig itt tölthetik ki a tesztet.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni harc mellett. Éppen ezért hoztuk létre Óbuda-Békásmegyer Zöld Irodáját, ahol a legfontosabb tevékenységeinket egy oldalról érhetik el az érdeklődők.

 

A kerületi intézmények is fontosnak tartják a környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletformálást. Óvodáink játékos, kinti és benti programokkal készülnek, hogy a kicsik minél hamarabb megismerkedhessenek a környezettudatossággal.

Az Óbudai Platán Könyvtár a témához kapcsolódó társasjátékokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyvajánlókkal készül április 22-én.

Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára Ezüst Bagoly olvasókörének április 22-ei témája a Természet az irodalomban. Az Ezüsthegyi Könyvtára is készül gyermekeknek szóló könyvajánlóval a Föld napja alkalmából.

Az Óbudai Kulturális Központ május 22-én Ökonapot tart.

Önkormányzatunk legújabb természetvédelmi projektje pedig a fecskefészek-kihelyezése akció. Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére először indult kerületünkben fecskevédelmi program, amelynek célja a hazánkban erősen megfogyatkozott fecskeállomány megóvása, a meglévő telepek, az évről évre használt fészkelőhelyek védelme és lehetőség szerinti bővítése.

Akár tanulással, akár karbonlábnyomunk csökkentésével, akár az eddigi környezettudatos szokásaink fejlesztésével, de tegyünk a Földért. Mindannyian.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság