Kiállításmegnyitó – 1956 plakátokon

Hírek
Közzétéve:

A kiállítás anyaga a forradalom 50. évfordulójára készült 2006-ban a Magyar Plakát Társaság és a Lengyel Intézet szervezésében, azonban az utóbbi tíz évben a lengyel grafikusok munkáit nem láthatta a közönség. A tablókon egyéni, aktuális vélemények elevenednek meg 1956-ról, van, aki hagyományos szimbólumokat használ, más csak vonaljeleket, így bontakozik ki a forradalom ezer arca.

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere a megnyitón a két nép szellemi közösségéről beszélt: „Az európai történelemben Piast Erzsébettől, I. Jagelló Ulászlón át 1956-ig számos ponton kapcsolódott össze a két ország sorstörténete. A XX. század vérzivataros időszakában, majd a hallgatás éveiben a másik nép iránti figyelem és a szolidaritás volt az a kollektív élmény, mely a diktatúra idején is táplálta a reményt, és a változásba vetett hitet.

Sokan még ma is úgy tartják, hogy ugyanaz a szél fújt ’56 októberében a pesti utcán, mely néhány hónappal korábban a poznani munkástüntetésen. Visszatekintve bátran állíthatjuk, hogy a kommunista elnyomás fojtogató légkörében azok a hetek, hónapok kivételes kegyelmi pillanatként magyarokat és lengyeleket is lélegzetvételhez juttatták.”

„Egy fekete söprű piros vért seper a pesti utcán, egy régi rádió 1956 híreire emlékeztet, s az ágyúcsőből drámai, már szinte morbid szöveg ömlik: Egy forradalomhoz csak emberélet kell, a többi feltételt az állam biztosítja!

De az új generáció és az élet, ez a hihetetlenül erős és titokzatos valami, felülírja az én korosztályom szomorú emlékeit: egy fiatal művész plakátján a golyóütötte falat gyermekrajzok borítják, s a szögesdrót fájdalmas szorításban gyönyörű, életteli paprika növekszik. A fölröppenő madár már erős, szétszakítja vörös köteleit, szabadul béklyóiból.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a tíz évvel ez előtti kiállítást Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája. A plakátok szimbólumai egy évtized után sem veszítettek az erejükből, 2016-ban is aktuális valamennyi üzenet.

dsc_3949

A kiállítás november 3-ig megtekinthető ingyenesen a Békásmegyeri Közösségi Ház nyitvatartási idejében.
Az eseményt az „1956-os Emlékbizottság” támogatja és az „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság